Naredite si urnik pranja

Naredite si urnik pranja. Kako pogosto morate prati, je seveda odvisno od vaših potreb. A ko se tega opravila enkrat lotite, ga izpeljite do konca. Perilo, stlačeno v košari, bo tkanino dodobra zmečkalo in vam otežilo likanje, mokro perilo v pralnem stroju lahko povzroči razvoj plesni, perilo, pozabljeno v sušilnem stroju, pa bo najverjetneje postalo vaša največja mora.

laundry_bag.jpg

Uredite si svoj pralni center

Če imate dovolj prostora, si uredite svoj pralni center. V njem naj bodo vsa oprema, orodje in potrebščine, potrebne za čisto perilo. Določite prostor, v katerem boste zbrali, razvrstili, oprali, posušili in zložili perilo ter ga zatem razporedili po omarah. Pomivalno korito vam bo prišlo zelo prav za namakanje trdovratnih madežev, pult pa za zlaganje perila. Zelo pomembna je dobra osvetlitev. Tako boste lažje našli madeže pa tudi prebrali navodila za pranje perila, ki ste ga ravno kupili. Če za to ne zadostuje naravna svetloba, sobo opremite z lučmi.

Izkoristite ves prostor. Dodajte polico ali stensko omarico in vanjo pospravite prašek in mehčalec ter druga čistila za perilo. Če imate majhne otroke, pazite, da bodo čistilna sredstva dovolj dvignjena nad tlemi, da jih ne bodo mogli doseči, a hkrati dovolj nizko, da tega izgovora ne bodo mogli uporabiti najstniki. Namestite še palico in nekaj obešalnikov za oblačila, ki jih je pametno takoj po pranju obesiti.

laundry_room_cabinets.jpg

Priročno stojalo za sušenje

Če imate dovolj prostora, lahko v prostor postavite tudi stojalo za sušenje perila ali pa ga namestite na steno. Tudi če imate sušilni stroj, vam bo stojalo  prišlo prav za sušenje vseh tistih oblačil, ki jih ne smete sušiti strojno.

Vsakemu družinskemu članu kupite svojo košaro za perilo. Ko pride dan za pranje, naj vam jih prinesejo v vaš pralni center, ko je delo končano, pa naj jih znova odnesejo v svoje sobe. Lahko pa v svojem centru poskrbite tudi za takojšnje ločevanje perila. Kupite več košar – za belo, pisano, občutljivo in hudo umazano perilo. Naj vaši člani perilo razvrstijo sami in vam prihranijo vsaj en opravek.