Posode za sobne rastline 

Rastline imamo v notranjih prostorih ali na balkonu v lončkih oziroma posodah. Naša prva skrb za rastlino je prav skrb, da bo imela rastlina primerno posodo in primerno zemljo ter seveda dovolj svetlobe. Za rastline so najprimernejše posode, ki dihajo (terakota), vendar te sčasoma postanejo grde zaradi apnenca in zemlje, zato te lončke postavljamo v okrasne lončke, ki jih po obliki in videzu ter barvah umestimo v naš ambient.

remic211.jpg

Okrasni lonci

Okrasne posode za lončnice so izdelane iz različnih materialov, kot so glazirana keramika, terancino, plastika, pihana plastika (ki je podobna keramiki, vendar zelo lahka), beton, les, ratan, plastika, pločevina, inox, steklo. Okrasne posode so primerne za notranjo ali zunanjo uporabo. Slednje imajo na dnu luknjo in napis »frost resistance« oziroma ustrezno oznako.

Pri nas je izbira okrasnih loncev dokaj pestra in raznolika, tako po velikosti, obliki, eleganci kot po materialu. Poleg specializiranih trgovin in vrtnih centrov okrasne posode za rože ponujajo tudi posamezni keramiki ali izdelovalci  mozaikov. Unikaten okrasni lonec lahko naredite tudi sami tako, da enostaven okrasni lonec (lahko tudi iz plastike) le polepšate po svoje: ga pobarvate, naredite nanj mozaik, reliefni vzorec, oblečete v različnejše materiale, tudi koščke stekla, ali pa ga uporabite namesto okvira za slike. Da, prav ste prebrali. V nadaljevanju bomo to razložili. Prikazujemo pa vam tudi nekatere zadnje trende, kot so moderni lonci, ki jih pritrdimo na ograjo, in svetleči lonci.

Moderni lonci za balkon

Če imate na balkonu zelo malo prostora ali se korita za rože na vaš balkon ne podajo najbolje, potem bo lonec, ki ga pritrdite na ograjo, nedvomno prava rešitev.  Loncev (GreenBo) za zdaj ne moremo kupiti pri nas, lahko pa jih naročimo po spletu na Ebay. Stanejo od okoli 30 dolarjev. Lonci so iz recikliranih materialov, okroglih in štirioglatih oblik ter v desetih živih barvah.

Svetlobni okrasni lonci

V zadnjem času so se na trgu pojavili tudi  svetlobni okrasni lonci in korita za rože. Uporabni so za stanovanja, še bolj pa za terase, prostor pred lokali ali ob bazenih. Svetlobni okrasni lonci in svetlobna korita za rože so različnih oblik in velikosti, kupimo pa jih lahko tudi pri nas (Pro-mak). Za svetilo uporabljamo LED-luči, ki so lahko različnih barv, tako z njimi spreminjamo tudi svetlobni videz. Porabijo le malo električne energije, zato lahko gorijo od zore do mraka ali celo ponoči.

md298_remic_lonci_41.jpg

Okrasni lonec namesto okvirja – to lahko naredite tudi sami. Če ste radi izvirni in hudomušni, potem bo  ideja, ki so jo razvili pri kazahstanskem podjetju Good, kot nalašč za vas. Fotografije  svoje družine lahko preselite kar na lonce na okenski polici. Potrebujete navaden lonček in prozoren lonček ter fotografijo. Fotografijo vstavite med oba lonca in projekt je končan. Ker boste le težko našli okrasen lonec in stekleni lonec, ki se dopolnjujeta, imamo še eno rešitev. Fotografijo prilepite na gladek okrasni lonec, čezenj  zalepite prozorno samolepilno folijo (dobi se v knjigarnah ali trgovinah za ustvarjanje) ali pa naredite  prozoren lonec sami z umetnim steklom.