Da se izognete nesrečam, upoštevajte naslednje varnostne ukrepe, s katerimi boste preprečili morebitne poškodbe. Za začetek pred vsako uporabo in po njej temeljito preglejte vse električno orodje in naprave, da pravočasno odkrijete zlomljene dele ali poškodovan kabel. Nikoli ne čistite, preverjajte ali prilagajajte nastavitve orodja, medtem ko je še priključeno na električno omrežje. Vedno ga najprej izključite iz električnega vira.

Na pomoč pokličite električarja

Če opazite težave z električno napeljavo ali električnim orodjem, se potrebnih popravil raje ne lotevajte sami! Poiščite usposobljenega električarja, ki se bo popravil znal lotiti na strokoven in varen način. Poleg tega se zavedajte, da voda in elektrika ne gresta skupaj. Električne opreme ne bi smeli uporabljati v dežju, niti je čistiti v vodi, prav tako pa ne sme pasti v vodo. Orodja ne shranjujte na vlažnim mestih. Pazite tudi, da ne preobremenite vtičnice ali kabelskega podaljška in da električni kabel ni napeljan iz stanovanja neposredno na vrt. Že zaradi manjšega električnega šoka lahko pride do požara.

elektricni_kabel_pod_zemljo.JPG

Previdno z električnim orodjem

Pri uporabi električnega orodja na vrtu ali v okolici hiše bodite zelo previdni. Oblecite se v zaščitna oblačila, rokavice in dobro obutev, ki vam bo pomagala, da ostanete ozemljeni in se s tem izognete udaru električnega toka. Če so električni kabli zakopani v zemljo, pazite, da jih po nesreči ne presekate, denimo med okopavanjem. Ena največjih nevarnosti je, da med obrezovanjem žive meje po pomoti prerežete še kabel – temu se izognete z uporabo zaščitnih stikal na diferenčni tok in tako, da so kabli zataknjeni na enem mestu in so ves čas za vami.

Previdno pri košnji zelenice

Če vaša vrtna kosilnica prevozi predmet, denimo kamen, jo takoj izključite iz električnega omrežja in se prepričajte, da so se rezila povsem ustavila, preden preverite, ali je nastala kaka škoda. Če ugotovite poškodbe rezil ali druge napake, dajte napravo popraviti, preden jo spet začnete uporabljati. Lahko namreč nastane škoda, ki je na prvi pogled ne morete videti.

kosenje_trave.jpg

Uporabljajte stikalo na diferenčni tok

Četudi sledite vsem varnostnim zahtevam in preventivnim ukrepom, še vedno nikoli niste povsem varni. Nesreče se dogajajo. Za izboljšanje varnosti si za vse vrtno električno orodje omislite stikalo na diferenčni tok, ki samodejno izključi elektriko, kadar pride do električne napake.

Ranljive člane družine držite stran

Če imate majhne otroke ali radovedne hišne ljubljenčke, pazite, da ne pridejo v stik z električnim orodjem. Vseskozi bi jih morali nadzorovati, saj jim boste le tako preprečili stik z nevarnostjo. Po končani uporabi orodje pospravite na nedosegljivo mesto, ki ga lahko tudi zaklenete s ključavnico.