Ne bodite dolgočasni – v kuhinjo vnesite zabavne in kreativne elemente

Najbolje oblikovane kuhinje imajo dušo, so tople, vabljive, osebne in praktične, je prepričan ameriški oblikovalec Mick De Giulio. Po njegovem prepričanju je vsak projekt odlična priložnost, da naredimo nekaj novega in ustvarjalnega. Pri tem ne gre samo za kuhinjsko pohištvo in delovne površine, saj je pomembna celostna podoba prostora, zato eksperimentirajte z atraktivnimi podrobnostmi.

Kuhinjskih omaric ne nameščajte prenizko – raje jih dvignite do stropa

Kuhinjske omarice namestite ob stene vse do stropa, tako da boste izkoristili ves vertikalni prostor. Pri tem pazite, da omaric ne pritrdite prenizko, saj se bodo tam kopičile nepotrebne stvari, svetuje znana newyorška oblikovalka Joan Schindler. Manjkrat rabljene predmete raje pospravite na višje ležeča mesta, do katerih lahko dostopate po zložljivi lestvi.

kitchen_design_mistakes.jpg

Ne pretiravajte – naučite se, kdaj je treba prenehati

Oblikovalec Christopher Peacock opozarja na problem, ki se pojavlja v mnogih sodobnih domovih: lastniki v kuhinjo vnesejo preveč stilskih oziroma dizajnerskih elementov. Vedeti morate, kdaj je treba prenehati z dekoracijo ali opremljanjem, da prostor ne bo zmes pretiravanj, kar pa zna biti svojevrsten izziv.

Večje ni vedno bolje – majhno kuhinjo obrnite v svoj prid

Premišljeno urejena kuhinja s kakovostnimi materiali in strateško umeščenimi dodatki in pulti je lahko popolna, tudi če je še tako majhna. Kalifornijska dizajnerka Tish Key priporoča, da si omislite manjši kuhinjski otok (ali dva) na kolescih, ki ga zlahka premikate naokoli in po potrebi umaknete iz kuhinje tja, kjer ga najbolj potrebujete.

napake_pri_urejanju_kuhinje_2.jpg

Ne pretiravajte z aparati v kovinski barvi – raje jih skrijte v omarice

Detajli v kovinski barvi so lahko prekrasni, vendar pa morate imeti določeno mero. Oblikovalec Matthew Quinn pravi, da preveč kovinskih podrobnosti kuhinjo naredi neenakomerno in majhno. Še posebno bodite pozorni na velikanske srebrne hladilnike iz nerjavečega jekla, saj lahko povsem zasenčijo podobo prostora in preusmerijo pozornost le nase. Kuhinjske aparate zato raje zakrijte z ujemajočimi se omaricami.

Kuhinje in sten ne prenatrpajte z elementi – ustvarite vtis lahkotnosti

Oblikovalec Robert Bakes je prepričan, da kuhinjskega prostora ni treba povsem natrpati z masivnim pohištvom in drugimi elementi. Dobra rešitev je, da najdete optimalno ravnovesje med prostorom za shranjevanje, funkcionalnostjo in estetiko.

Pečice ne ločite od delovnega prostora – zraven nje naj bo pult

Kuhinjske pečice ne vgradite v steno, zraven katere ni delovne površine, saj boste morali hrano, ki jo vzamete iz pečice, postaviti na pult, opozarja oblikovalka Terry Scarborough. Zato okoli pečice pustite dovolj prostora: dovolj je že manjša omarica s pultom ali prestavljiv voziček, ki ga postavite čim bližje pečici.