Bogate izkušnje s prenovo in nadgradnjo

Jelovica, vodilni slovenski ponudnik energetsko varčnih izdelkov iz lesa, ki delež svojih energetsko varčnih hiš na tujih trgih vztrajno povečuje, ima bogate izkušnje tudi s prenovo in nadgradnjo objektov, ki spadata med najzahtevnejše gradbene posege. Pri nadgradnji je potrebna posebna previdnost pri statiki objekta, saj so obremenitve na obstoječe sisteme gradnje in materiale lahko neznanka. Jelovica s svojim strokovnim znanjem in poznavanjem lesa ter drugih materialov uspešno zaključuje tudi zahtevnejše nadgradnje.

V tujini se povpraševanje po nadgradnji in energetski prenovi objektov povečuje. Tako je Jelovica v Italiji, kjer postaja prepoznavna po izvedbi najzahtevnejših nadgradenj, že v začetku leta izvedla kompleksno nadgradnjo hotela v Dolomitih, pred kratkim pa tudi zahtevno in zanimivo nadgraditev individualne hiše v bližini Bergama. Posebnost projekta je bila poleg statičnih izzivov postavitev novega objekta na sedanjega s pomočjo helikopterja, saj je objekt umeščen v ožje mestno središče. Zaradi konfiguracije terena in strnjenega naselja ni bilo mogoče izvesti klasične montaže s kamionom in dvigalom.

helimontaza.jpg

Alternativna montaža iz zraka

V Jelovici so kupcu kot edini ponudnik predstavili alternativno izvedbo montaže iz zraka. Tako so stene že v tovarni v Preddvoru priredili za montažo s helikopterjem, kar je pomenilo prilagoditev teže posameznega elementa glede na omejitve nosilnosti helikopterja in dodatne ojačitve stenskih elementov s posebnimi držali, saj so elementi ob takšnem prevozu izpostavljeni povsem drugačnim silam, ob tem pa predstavlja še poseben izziv natančna postavitev elementov na objektu.

Inovativni načini pri izdelavi in postavitvi lesenih montažnih objektov, s katerimi se v Jelovici prilagajajo zahtevam svojih kupcev, in strokovno znanje dajejo družbi potrebno kredibilnost tako doma kot v tujini, obenem pa predstavljajo gonilno moč pri poslovnem razvoju in rasti obsega poslovanja tudi v letih, ki so za dejavnost gradbeništva še posebno zahtevna.