Proč z vlago

Kar nekaj domovanj ima težave z vlago. Če je tudi v vašem tako, vam priporočamo, da rastline iz notranjosti prenesete ven, saj te prispevajo kar nekaj vlage. Kupite razvlažilnik zraka. Če v kopalnici nimate oken, po prhanju prižgite ventilator in ga pustite, da deluje 20 minut. Če se želite na hitro ohladiti, se oprhajte z mlačno vodo (okoli 24 stopinj Celzija). To vas bo ohladilo 25-krat hitreje kot pihljaj mrzlega zraka.

Prihranite pri klimatskih napravah

Prihranite pri delovanju klimatskih naprav – nastavite termostat na višjo temperaturo v času, ko vas ni doma. Nikar pa je popolnoma ne izklopite. Ponovna ohladitev vročega prostora namreč terja več energije kot ohlajevanje že hladnega. Električne naprave, kot so svetila, televizijski sprejemniki ali računalniki, postavite vsaj nekaj centimetrov stran od termostata. Ta namreč zazna vročino, ki jo aparati oddajajo, zaradi česar deluje dlje, kot bi bilo treba.

zodiac_decor_entertainment_room.JPG

Termostat namestite na severno stran hiše, če je to le mogoče. Klimatska naprava na senčni strani v primerjavi s tisto, ki je postavljena na sončni, potroši kar 10 odstotkov manj električne energije. Pomagate si lahko tudi z zasaditvijo dreves, ki bodo čez čas poskrbela za senco.Tako boste prihranili tudi do 25 odstotkov energije.

Vsakih 25 let zamenjajte klimatsko napravo, osrednjo enoto pa vsakih 12 let. Po tolikem času namreč naprava zagotovo ne dela več tako dobro kot včasih. Tako je lahko vaš račun za električno energijo tudi do 30 odstotkov nižji.

Ustvarite vetrič

Zaradi vetriča boste imeli občutek, da je temperatura nižja za nekaj stopinj. Poleg klimatske naprave zato uporabljajte tudi prenosni ventilator. Pa še termostat boste lahko nastavili na nekoliko višjo temperaturo. Pomagate si lahko tudi tako, da pred ventilator položite posodico z ledeno mrzlo vodo. Stropni ventilatorji ne hladijo prostora - biti morate v njihovem dosegu oziroma čutiti njihovo delovanje, zato jih izključite, kadar zapustite prostor. Če kupujete nov ventilator, pazite, da boste kupili takšnega, ki bo ustrezal dimenzijam vaše sobe.

venten.jpg

Ponoči, ko se ozračje shladi, odprite nasproti stoječa si okna in dobro prezračite prostore.

Vročina raste

Zavedajte se, da vročina raste. Na podstrešju je lahko poleti ob neustrezni izolaciji neznosno vroče, zato ga ustrezno izolirajte!

Vročina pa ima tudi svoje prednosti. Poleti namreč lahko perilo sušite zunaj na zraku, enako velja za brisače s plaže oziroma bazena. Sušenje s potratnim sušilnim strojem tako v tem letnem času odpade.