Bivanje v podstrešnem stanovanju, če je primerno urejeno, je prijetno, a ima tudi nekatere posebnosti, ki jih je treba vzeti v zakup. Več o tem v nadaljevanju.

Ventilacija in izolacija

Dobra ventilacija in izolacija sta absolutna nujnost. Glede tega ne sme biti nobenih kompromisov. Pri tem nikakor ne glejte na ceno, ampak zgolj in izključno na kvaliteto.

13_attic_space.jpg

Razsvetljava

Poskrbite za dobro razsvetljavo. Namestite strešna okna, za razsvetlitev prostorov ponoči pa namestite samostoječa svetila, pod strop ali na tla halogenske ali ambientalne luči, na krajih, kjer je strop normalno visok (ali višji od drugih, če gre z galerijo), pa si lahko privoščite tudi lestence.

Oprema po meri

Podstrešna stanovanja običajno niso standardnih dimenzij, zaradi česar se zna zgoditi, da boste morali pohištvo dati delati po meri. Ne pozabite tega upoštevati pri vašem stroškovniku. Na površine, pod katerimi ne moremo stati vzravnano, postavite omaro ali komodo, nikakor pa ne stolov, sicer se boste ob vstajanju z neštetokrat udarili v glavo.

wooden_kids_bedroom_design_pictures_11.jpg

Talne obloge

Do nedavnega so imela skorajda vsa podstrešna stanovanja leseni pod, dandanes pa temu ni več tako. Izberite oblogo po vaši želji, a naj bo ta svetlih barv, da ne boste prostora vizualno pomanjšali. Tudi stene naj bodo iz istega razloga v svetlejših tonih. Prostore z manjšo kvadraturo in manj naravne svetlobe namesto s ploščami za suho gradnjo pregradite s steklenimi opekami ali pa jih raje sploh ne pregrajujte.

Stene

Prostor popestrite z vzorčastimi tapetami ali zanimivimi dekorativnimi nalepkami, še posebno na mestih, ki jih zaradi karakteristik gradnje ne morete dodatno okrasiti. Ali pa eno steno ali kak arhitekturni element (na primer dimnik) prebarvajte z drugo, živahnejšo barvo. Če želite doseči občutek večje prostornosti, na steno obesite večje ogledalo. Če želite police, izberite atraktivne, ki bodo imele poleg funkcionalnega imele tudi dekorativen značaj, s čimer boste dodatno razigrali prostor. Svežino boste v enobarven prostor vnesli tudi, če ga boste opremili z nekaj kosi pohištva ali dekorativnimi predmeti v toplih tonih.

5_attic_space.jpg

Stil

Ne glede na posenosti podstrešja lahko prostor opremite v kakršnem koli stilu si želite. Edino klasični in starinski kosi morda niso najprimernejši, razen če jih zmešate s sodobnimi elementi.

Več fotografij zanimivo urejenih podstrešnih stanovanj pa si oglejte v naši fotogaleriji.