Dnevna soba naj bo preprosto in nevtralno opremljena, tako da se bodo v njej vsi dobro počutili. Ni dobro, da je preveč personalizirana. Zato je črna barva kot nalašč zanjo. Gre namreč za elegantno, preprosto in nevtralno barvo.

Opremljanje s črnim pohištvom ni tako enostavno, kot se morda zdi na prvi pogled. Ker je črna nasprotje bele, barve čistosti in svetlosti, lahko, če z njo pretiravamo, prostor postane pretemen in premajhen. Zato poskrbite, da bo res samo pohištvo črno, stene in drugi predmeti pa naj bodo svetlih oziroma živih barv.

Svetle in nevtralne barve za stene in strop

Najprej prebarvajte stene in strope. Uporabite svetle in nevtralne barve. Tako bo črno pohištvo izstopalo, soba pa bo še vedno delovala zračno in svetlo. Najbolj idealna barva k črnemu pohištvu je sveto bež. Če želite, lahko dele sten prepleskate tudi z različnimi niansami rjave barve in tako sobi daste sofisticiran rjavobežčrni videz.

rjavobez.jpg

Tudi svetla tla

Tudi tla morajo biti svetla. Ni nujno, da so v istem odtenku kot stene oziroma je celo priporočljivo, da niso, bodo pa naj še vedno dovolj svetla, da ustvarijo močan kontrast s pohištvom. Če imate temno talno oblogo in je ne želite oziroma je niste finančno zmožni zamenjati, kupite preprogo v svetli barvi.

Čim več naravne svetlobe

Pazite, da pri opremljanju sobe ne boste prekrili oken. Prostor, opremljen s črnim pohištvom, mora namreč dobiti čim več naravne svetlobe. Sobo dobro osvetlite tudi z umetno svetlobo.

Razmestitev pohištva

Zdaj je nastopil čas za namestitev pohištva. Razporedite ga po prostoru, kot ste si zamislili. Zdaj stopite stran in si oglejte narejeno.

crnordece.jpg

Dekoracija v živih barvah

Dodajte še nekaj okrasnih predmetov živih barv. Z njimi boste namreč razbili monotonijo in prostoru dodali tako potrebno poživitev. Posežete lahko tudi po okrasnih blazinah, umetninah ali cvetlicah. Pri dekoraciji pa nikar ne pretiravajte. Izberite nekaj barvitih kosov in jih razporedite po prostoru. Pri dekoraciji vedno izhajajte iz pohištva. Naj bo takšne oblike in barve, da polepša, ne pa da skazi pohištvo.

Če se vam kljub vsemu zdi, da črna barva preveč prevladuje v prostoru, del pohištva, denimo notranjost knjižne police ali kavne mizice, prepleskajte z rdečo barvo. Tako boste dodali potreben kontrast.

Več fotografij dnevnih sob, odetih v črno barvo, si oglejte v naši fotogaleriji.