Prednosti zelenih streh, ki pomagajo znižati temperaturo v objektu, niso nekaj novega, novost pa je odkritje raziskovalcev iz ameriške univerze Columbia in državne univerze v New Yorku, da lahko s svetlejšo barvo strehe ali zelenjem na površini strehe opazno zmanjšamo temperaturo v notranjosti zgradbe in zato zmanjšamo količino porabljene energije, potrebne za ohlajanje doma.

bela_streha_m.jpg

Strehe z rastlinjem so hladnejše do 15 stopinj

Neodsevne temne strehe vpijajo toploto, zato v poletnem času niso ravno najboljša rešitev, saj zaradi njih hiše potrebujejo več hlajenja in klimatskih naprav. Po drugi strani pa zelene in bele strehe, še posebno v urbanih okoljih, ki se hitreje in bolj segrevajo, pasivno ohlajajo objekt. Strokovnjaki so na centru za izobraževanje Con Edison v Queensu preučevali tako zelene kot temne in bele strehe, prišli pa so do spoznanja, da so bele strehe v povprečju za 7,5 stopinje hladnejše od temnih, medtem ko so strehe z zelenjem hladnejše tudi do 15 stopinj.

zelena_streha_xxx.jpg

Zelene strehe, na katerih je v plast zemlje posajena trava ali drugo nizko zelenje, so najboljša izbira za vroče poletne dni. Ne samo, da zmanjšajo temperaturo v notranjosti hiše, obenem z vsrkavanjem ogljikovih emisij izboljšajo kakovost zraka in zajamejo odtekajoče meteorne vode. Poleg tega lahko na streho zasadite poljubne rastline, ki uspevajo brez kemikalij in gnojil.