Opeka je na voljo v različnih oblikah, velikostih, barvah in teksturah. Z njo lahko okrasimo tako stene kot tla in strope. Lahko jo pustimo takšno, kot je prišla iz peči, ali pa jo prebarvamo oziroma kako drugače obdelamo. Lahko jo položimo zelo na tesno skupaj ali pa široko narazen, v različnih vzorcih, z njo pa lahko ustvarimo tudi tridimenzionalni učinek.

827wwayne.jpg

Stena

Stena, zgrajena iz opek, je vedno videti elegantna, pa četudi opeke niso zložene v enakem razmiku in do pikice natančno. Na steno iz opek lahko namestite sodobno oblikovane police iz lesa in nanje položite moderne predmete iz stekla in jekla ter tako poskrbite za zelo zanimiv kontrast. Bodite kreativni. Opek ne polagajte zgolj eno nad drugo, ampak tudi v obliki lokov in drugih atraktivnih oblikah.

features_brick_wall_at_houses_design_interior_features_bricks.jpg

Opeke nimajo 90-stopinjskih kotov. Iz njih zato lahko ustvarimo tudi obokano steno. Opeke je mogoče dobiti v vsaki barvi in velikosti. Poigrajte se z njimi in z malto in poskrbite za dramatični učinek.

Fasada

Monoton videz opečnate hiše boste na enostaven način razbili, če boste na določenem delu fasade opeke položili v drugačnem vzorcu – denimo v obliki diamanta ali loka. S tem boste namreč ustvarili drugačno senco in teksturo ter poudarili določen arhitekturni element hiše. Če si ne želite hiše zgrajene iz samih opek, iz njih zgradite le nekaj delov. Mešanje različnih stilov bo vašo hišo naredilo unikatnejšo in veliko bolj atraktivno. Zraven opeke se izvrstno poda kamen. Zelo lep učinek boste dosegli, če boste s kamnom poudarili okenske in vratne odprtine.

opecna_hisa.jpg

Čeprav z opeko gradimo že več tisočletij, pa je z njo moč zgraditi tudi najbolj moderno oblikovano hišo. Opeka je tudi izvrsten izolant. Podnevi absorbira vročino, ponoči, ko se ozračje ohladi, pa čez dan zbrano toploto oddaja v notranjost.

Podporni steber

Ker je opeka obstojnejša od lesa, je bolj primerna za nosilce. Če mora biti torej zaradi naravnih značilnosti terena hiša dvignjena nad tlemi, podporne stebre zgradite iz opeke.