Fizična varnost

Fizična varnost se nanaša na vse potencialne nevarnosti, ki jih lahko vidite. Poskrbite, da v hiši ne bo razbitih oken, razrahljanega parketa, razmajanih stopnic ali poškodovanih kablov. Popravite vse poškodovane ali zastarele predmete, ki bi lahko predstavljali nevarnost za otroke. Na vrata in okna namestite varnostne zapahe. Za varnost dojenčkov in majhnih otrok je treba nekoliko prilagoditi bivalno okolje. Zakrijte ostre kote, zaklenite kemikalije, prekrijte vtičnice, težko pohištvo pritrdite na stene, stopnice pa zavarujte z varnostno ograjico. Sprehodite se po hiši ter preverite, če je kje še kako nevarno mesto, ki ga bi bilo dobro zavarovati.

1488423_26266_full.jpg

Čustvena varnost

Otroci potrebujejo občutek čustvene varnosti, da se lahko razcvetijo. Če želite zanje ustvariti varno okolje, upoštevajte tudi njihova čustva. Odrasli se morajo primerno odzivati na otroke, tako da skrbijo zanje ter prepoznavajo in upoštevajo njihova čustva. Otrok, ki ga nenehno ignorirate ali pa mu dajete občutek, da je nadležen, bo težje izkoristil priložnosti za učenje in raziskovanje okolja.

Pripravljenost na izredne razmere

Svoj dom pripravite na morebitne nesreče. Ko gre za požarno varnost, so dimni detektorji in gasilni aparati nepogrešljivi. Vsaka soba naj ima vsaj dve možnosti za izhod v sili. Pripravite načrt pobega in ga vadite z otroki. Paket za prvo pomoč naj bo na dostopnem mestu, za izredne razmere, kot je potres, pa imejte pripravljene osnovne stvari, kot so baterije, svetilke, radio, odeje, orodje, voda, hrana, za otroke pa še plenice in otroška hrana.

playing_video_games.jpg

Nadzor nad televizijo in internetom

Televizijske oddaje, internet in računalniške igrice lahko včasih ogrozijo otrokov občutek varnosti. Omejite gledanje televizije z otroki, da zmanjšate njihovo izpostavljenost potencialno motečim podobam. Preglejte vse igrice, ki jih bo otrok igral. Internet zahteva dodaten nadzor. Tujci, ki se pretvarjajo, da so nekdo drug, lahko prek interneta stopijo v stik z otrokom. Z nastavitvami poskrbite, da otrok ne bo mogel dostopati do neprimernih vsebin ali klepetalnic. Računalnik naj bo v skupni sobi, tako da lahko vidite, kaj vaš otrok gleda na spletu, ter mu pojasnite, kako pomembno je, da nikoli ne deli osebnih podatkov z drugimi ali se osebno sreča z nekom, ki ga je spoznal prek spleta.