Jedilnica v rdeči barvi

Na inštitutu za barve Pantone Color so ugotovili, da rdeča barva zvišuje krvni tlak, srčni utrip in tek. Rumena povečuje energijo, srečo in – uganili ste – tek. Če je katera od sob v vaši hiši prepleskana v toplih barvah, kot so rdeča, oranžna in rumena, še posebno če gre za kuhinjo ali jedilnico, s tem nezavedno sami sebe pripravljate do tega, da več jeste.

Modra barva po drugi strani zavira apetit. V naravi se namreč redko pojavlja kot barva hrane ter pogosteje nakazuje na gnilobo ali plesen, zato ne vzbuja toliko teka. Pobarvajte kuhinjo v morske barve, kupite modro luč za hladilnik ali pa servirajte večerjo v modri posodi.

02_fat_house.jpg

Nimate shrambe?

Če boste nenehno gledali nezdravo hrano, jo boste tudi nenehno jedli. ''Trikrat več verjetnosti je, da boste pojedli prvo stvar, ki jo vidite, kot pa peto stvar, ki jo vidite,'' pravi Brian Wansink, direktor univerze za hrano in laboratorija v Cornwellu. Temu lahko rečemo učinek ''daleč od oči, daleč od srca'', ki pa ga lahko obrnete v svoj prid. Najprej skrijte ''slabo'' hrano na zgornje police in v odmaknjene omarice. Zdravo hrano, kot so sadje, zelenjava in oreščki, pa shranite na višini oči, da jo dobro vidite. Če so sladki in slani prigrizki razstavljeni zunaj, si jih boste želeli pojesti vedno, ko jih boste videli.

03_fat_house.jpg

Kuhinja je središče doma

Naj ''promet'' skozi kuhinjo teče nekoliko drugače. Še ena raziskava iz Wansinkovega laboratorija namreč kaže, da ljudje, ki čez dan pogosto hodijo skozi kuhinjo, povprečno pojedo za petnajst odstotkov več hrane kot ostali. Če pogosto delate za kuhinjsko mizo ali se v kuhinji pogovarjate po telefonu, je zelo verjetno, da boste vmes jedli, čeprav niste lačni, zato te dejavnosti raje opravljajte v drugih prostorih.