Najprej  izberite mesto za sajenje. Beluši zahtevajo podobno kot druge vrste vrtne zelenjave dobro drenažo tal in polno sonce, da zares uspevajo. Pri izbiri mesta zasaditve pa morate upoštevati tudi osončenje na izbranem mestu jeseni. Beluši namreč v jesenskem času proizvajajo praproti podobne liste nad tlemi, ki zasenčijo bližnje rastline; zato namesto sadilnih vrst, ki potekajo od vzhoda proti zahodu, le-te rahlo nagnite pod kotom od severozahoda do jugovzhoda. Tako bo jesensko sonce sijalo neposredno na liste belušev in ne bo metalo sence na sosednje rastline.

Pripravite gredico za zasaditev

Ko ste določili idealno lokacijo, začnite prekopavati: skopljite približno 30 centimetrov globoke jarke, ki jih pognojite z mineralnimi gnojili (dodajte fosfor in kalij). Z lopato dobro prekopljite in razbijte večje kose sprijete zemlje, prsti pa dodajte še nekaj organskega gnojila, na primer komposta, dobro preperelega kravjega gnoja, lesnega pepela ali razpadajočega listja. Ker bodo šparglji na istem mestu uspevali še mnogo let, zemljo dobro prekopljite dvakrat.

asparagus_lb0905_1078.jpg

Kako beluše posaditi?

Ko ste pripravili sadilne jarke, na dno sadilne jame dodajte mešanico najboljše organske prsti. Sadike belušev posadite v jarke približno 40 centimetrov narazen. Krona rastlin naj bo nad koreninami, na koncu pa jarke zasujte in krono belušev delno pokrijte s štirimi centimetri prsti. Nekaj dodatne zemlje v obliki kupčkov nasujte tudi med posamezne vrste, da jo boste imeli v rezervi za kasnejšo uporabo. Ko bodo rastline rasle, boste namreč morali vsake dva tedna dodati plast zemlje čez njihove krone.

Če pred odganjanjem špargljev nad rastlino nasujete zemljo v grebene, boste spomladi iz njih pobirali bele šparglje. So milejšega in manj grenkega okusa kot zeleni ali vijolični beluši. Zelenih špargljev ne gojite v grebenih, ampak pustite mlade poganjke rasti na svetlobi, da se obarvajo. Ti imajo izrazitejši okus ter vsebujejo več vitaminov in drugih snovi.

asparagus_officinallis_in_nature.jpg

Nabiranje zrelih pridelkov

Šparglje oziroma njihove poganjke lahko prvič poberete dve leti po sajenju sadik, ko poganjke režete največ dva tedna. Leto kasneje čas trajanja rezanja poganjkov podaljšajte na štiri do pet tednov, vsa nadaljnja leta pa jih režite osem tednov na leto.