Posode za sobne rastline

Rastline imamo v notranjih prostorih ali na balkonu v loncih in koritih. Naša prva skrb tu je, da bo imela rastlina primerno posodo, primerno zemljo in seveda dovolj svetlobe. Za rastline so najprimernejše posode, ki dihajo (terakota). Ker pa sčasoma zaradi apnenca in zemlje postanejo grde, te lončke postavljamo v okrasne lonce, ki jih po obliki in videzu ter barvah vkomponiramo v ambient. Okrasne posode za lončnice so izdelane iz različnih materialov, kot so glazirana keramika, terancino, pihana plastika (podobna je keramiki, a zelo lahka), beton, les, ratan, plastika, pločevina (tudi nerjavna) in steklo. Okrasne posode so primerne za notranjo ali zunanjo uporabo. Slednje imajo na dnu luknjo in ustrezno oznako.

Izbira okrasnih posod dokaj pestra, tako po velikosti in oblikah kot tudi eleganci in materialu. Poleg specializiranih trgovin in vrtnih centrov okrasne posode za rože ponujajo tudi keramiki in izdelovalci mozaikov. Unikaten okrasni lonec si lahko izdelamo tudi sami, tako da navaden okrasni lonec, ki je lahko tudi iz plastike, prebarvamo ali polepšamo po svoje.

remic1.jpg

Stekleni koščki

Unikatne okrasne lonce za rože lahko naredimo sami na več načinov. Če znamo oblikovati glino, lahko ustvarimo keramičen lonec po svoji zamisli in ga po želji tudi glaziramo. Zunanje lonce oziroma posode za rože lahko ulijemo iz cementa ali pa naredimo lesena korita. Domači ustvarjalci navadno prenovijo kar obstoječe lonce, ki niso več lepi, ali pa nadgradijo plastične lonce, ki jim rabijo kot podlaga za različne tehnike (npr. mozaik, slikanje in barvanje, izdelavo reliefa, servietno tehniko oziroma decoupage in podobno). Na posebne svetlobne lonce se lahko s koščki vitražnega stekla naredi celo vitraž.

remic2.jpg

Izdelava mozaika

Izdelava mozaika na loncih oziroma posodah za rože je verjetno že vsem dobro poznana. Navaden lonec ali lonec, ki je malo počen, lahko na preprost način spremenimo v mozaik, tako da nanj s posebnim lepilom lepimo koščke za mozaik in potem fugiramo. (Glej prispevek v prilogi Moj dom: Maja Matilda Remic Ustvarjalni kotiček: košček na košček – barvit mozaik Ideje za dom.)

remic3.jpg

Na loncu za rože lahko naredimo tudi vitraž. Ker pa vitraž zahteva svetlobo, saj drugače ne pride do izraza in je pust, za osnovo poiščemo svetlobni okrasni lonec, ki ga lahko kupimo že tudi pri nas. Na tak lonec izdelamo vitraž po tehniki tiffany.

Vitraž tiffany na svetlobnem loncu

Potrebujemo: orodje in pripomočke za vitraž, prozorno lepilo, barvasto vitražno steklo in svetlobni lonec.

remic5.jpg

Postopek

1. Narežemo koščke stekla raznih barv.
2. Steklene koščke, ki imajo ostre robove, ročno ali strojno obrusimo.
3. Posamezne koščke stekla oblepimo z bakreno folijo.
4. Oblepljene koščke s prozornim lepilom lepimo na podlago lonca.
5. Ko se lepilo dovolj posuši, pričnemo s cinjenjem. Bakreno folijo zacinimo le po zunanji površini. Zacinimo še rob. Potrebujemo topilo, cin in spajkalnik.
6. Lonec očistimo s čistilom za steklo, da odstranimo topilo in ostanke spajkanja.
7. Na cinjene dele lahko nanesemo še oksidant – starinsko bakreno ali črno patino.

mremic6.jpg

Svetlobni okrasni lonci in korita

V zadnjem času so se na trgu pojavili tudi svetlobni okrasni lonci in korita za rože. Svetlobne okrasne lonce in svetlobna korita priključimo na elektriko. Za svetilo uporabljamo LED-luči, ki so lahko različnih barv, da z njimi spreminjamo tudi svetlobni videz loncev oziroma posod. Te luči porabijo le malo električne energije, zato lahko gorijo od zore do mraka, so različnih oblik in velikosti, kupimo pa jih lahko tudi pri nas. Svetlobne okrasne lonce in svetlobna korita za rože lahko namestimo v stanovanja, še bolj pa pridejo do izraza na terasah, prostorih pred lokali ali ob bazenih.