Formaldehid in druge hlapljive organske spojine

Vse, od pohištva, do barve in čistil, lahko vsebuje formaldehid in druge hlapljive organske spojine. Hlapljive organske spojine so kemikalije, ki izhlapevajo pri sobni temperaturi. Tovrstne kemikalije so zelo pogosto v ivernih ploščah. Hlapi čez čas sicer izpuhtijo, zato prosite trgovca, če lahko za nekaj tednov izdelek pusti, da se prezrači in vam ga šele potem dostavi. Če to ni možno, pa ga nekaj časa imejte v garaži in ga šele nato postavite na  njegovo mesto. Poskrbite tudi, da bo vaš dom vedno dobro prezračen. Dobra ventilacija je še posebno pomembna, če se lotite pleskarskih del. Izberite barvo s čim manj hlapljivimi organskimi spojinami.

beigeseashells.jpg

Zavese za pršno kabino

Ko kupujete zaveso za pršno kabino, izberite takšno, ki ne vsebuje PVC-ja, saj je polivilnilklorid zelo nevaren onesnaževalec.

Dim

Cigaretni dim je škodljiv za zdravje, zato v zaprtih prostorih ne kadite. Pazljivo ravnajte tudi s pečmi na drva in kamini, ki dim odvajajo tudi v prostor. Redno jih dajte pregledati dimnikarju oziroma drugemu strokovnjaku za to področje.

modern_fireplace_design.jpg

Naravi prijazna čistila

Namesto da svoj dom čistite s kemičnimi snovmi, poskusite raje z naravi prijaznimi čistili. Čistilo lahko naredite tudi sami. Enako dobro boste prostor očistili in dezinficirali s sodo bikarbono in boraksom, v boju z mastnimi madeži bosta zmagala natrijev karbonat in kis, vodikov peroksid ali natrijev perborat pa bosta učinkovito nadomestila belilo.

Pečico očistite z mešanico polovice skodelice sode bikarbone, četrtino skodelice soli in toliko vode, da boste dobili pasto. Kad očistite z mešanico polovice skodelice sode bikarbone in toliko kisa, da boste dobili pasto. Odtoke očistite z mešanico polovice skodelice sode bikarbone in polovico skodelice soli. Zmes stresite v odtok, nato pa jo prelijte z dvema skodelicama vrele vode. Pustite stati čez noč in naslednji dan odplaknite umazanijo.