Hiša, sestavljena iz predizdelanih delov

Tako imenovana Mongolia 2300 ima tri spalnice. Kočo so zgradili iz že vnaprej izdelanih delov. Stenske plošče so že bile izolirane s kameno volno in so imele vgrajena okna in vrata. Čeprav vnaprej izdelani domovi niso najlažji za postavitev, pa imajo veliko manjši vpliv na okolje. Vse je skupaj tudi poteka veliko bolj čisto, odpade pa tudi bojazen, da bo katerega od občutljivih delov zmočil dež ali sneg. Hiša je bila zgrajena v 150 dneh, lastniki pa so se lahko vanjo vselili takoj.

sustainable_yurt_in_the_woods.jpg

Mongolia 2300 ima pasivno ogrevanje na sonce. Njene stene so debele 25 centimetrov, vrata so izolirana, okna pa so nizkoenergijska. Zaradi svoje zasnove hiša porabi kar tretjino manj energije od "običajne". Pozimi po Rachelovih besedah ležejo spat pri 20 stopinjah Celzija, zjutraj pa se zbudijo pri 19 stopinjah.

Okrogla oblika sledi naravnim formam

Okrogla oblika hiše deluje zelo vabljivo in udobno. Takšno obliko so si lastniki zaželeli, ker so se hoteli čim bolj približati drugim okroglim oblikam v naravi, kot so drevesa, zemlja, luna, jajca, gnezdo … Pa še energijsko učinkovita je! Lastniki so zelo pazili tudi na zeleno notranjo opremo. Tla v kuhinji so iz plutovine, pred morebitno vlago pa so jo zaščitili s keramično plastjo.

sustainable_yurt_in_the_woods3.jpg

Kuhinjske in kopalniške omarice so iz bambusa in premazane s čebeljim voskom. V hiši je polno umetniških detajlov iz lesa. Leseni okraski so izdelani iz lokalnih jelk, stopnice pa so iz rabljenega lesa. Vsaka soba ima zahvaljujoč strešnim oknom in svetlobnikom tudi zelo veliko naravne svetlobe. Za postavitev hiše niso žrtvovali niti enega samega drevesa. Iz kuhinjske terase tako še naprej "raste" tristo let star borovec. Na zemljišču poleg hiše stojijo še okrogla domača pisarna, okrogla garaža in okrogel rastlinjak.

Več fotografij te nenavadne hiše si oglejte v naši fotogaleriji.