Najprej svetujemo, da si ogledate po internetu ter v revijah, ki so na trgu, kakšen tip dnevne sobe vam je pri srcu. Odločite se za stil, ki je lahko romantičen, asketski, boemski, bizaren, preprost, tradicionalen...Da bo pregled nad kombinacijami lažji si vzemite A3 bel list in nanj lepite kolaž različnih fotografij, ki vam stilsko in barvno sodijo skupaj. Zalepite le tiste fotografije, ki resnično ustvarjajo enkratno zgodbo vaše dnevne sobe. Ko boste na enem mestu videli različne barve in stile, bo končna podoba veliko jasnejša in izbira lažja.

dnevna1.jpg

Ne prezrite obstoječe opreme

Ko načrtujete podobo sobe lahko sledite tipskim dnevnim sobam, ki jih zasledite na internetu ali v različnih katalogih, a nikar ne pozabite na obstoječe elemente v sobi, saj ti lahko na koncu korenito spremenijo podobo. Kupovanje povsem nove opreme ni vedno smiselno, saj lahko z različnimi dodatki prilagodimo že obstoječe barve in odtenke detajlov. Vzemite si torej čas in dobro preglejte kaj od obstoječe opreme želite obdržati in kaj bi zamenjali. Morda je potrebno kakšen kos pohištva pobrusiti in pobarvati ali kupiti novo pregrinjalo in ga namestiti čez sedežno garnituro ali izbrati le nekaj novih blazin.

blazine1.jpg

Meja pri tem ni in naj vam bo ta projekt v veselje. Presenečeni boste kako zelo se lahko spremeni dnevna soba le z nekaj preprostimi idejami: spremenite barvo sten, izberite nove zavese, osvežite podobo s kreativno preprogo, igrajte se z ogledali in s tem posvetlite sobo, uporabite stenske nalepke, ne prezrite prijetnih svetil, kupite novo pregrinjalo za sedežno garnituro...

Bodite ustvarjalni

Sedežno garnituro odmaknite od zida le za nekaj centimetrov in s tem povečajte sobo. Poleg tega naj vam bo pri izbiri barv vodilo iskanje globine in svetlobe. Bodite igrivi in iz starega lesenega zabojnika ustvarite le z malo barve odlagalno mizico, ali iz knjig, ki jih postavite eno na drugo, mizico za bralno svetilko. Izkoristite neverjeten učinek, ki ga imajo blazine in pregrinjala, ki jih danes lahko kupite po zelo dostopnih cenah.

pregrinjalo_barve1.jpg

Tudi barvanje ni več tako zahtevno kot nekoč in zahteva le malce motivacije in igrivosti. Pred samo prenovo je smiselno sobo tudi temeljito pospraviti. Stare fotografije urediti v lične albume, knjige, ki jih ne bere nihče podarite, stare revije naj romajo v koš. Če se tudi v vaši vitrini nabira različna krama je čas, da se ji posvetite in da soba že pred samo prenovo zadiha. Poskusite čim več stvari podariti, ker je občutek ob tem veliko prijetnejši kot če se odločite za „lažjo“pot in vse v navalu motivacije zmečete stran. Pri urejanju naj vas vodi predvsem navdih in srce nikar pa strah, da boste zgrešili. Na koncu je pomembno namreč predvsem to, da tudi s takšnimi projekti razvijamo svojo prirojeno ustvarjalnost in naj nas norme o tem kaj je najbolje ne zadušijo. Dovolite si odpreti svoje potenciale in ob tem uživajte. Svet namreč čaka tudi na vaš kanček ustvarjalnega mozaika.