Lahko so enostavne in postavljene iz večinoma že odsluženih materialov ali zahtevnejše in zato dražje. Največkrat je njihova vloga tudi družabna z urejeno teraso in vrtnarskim pohištvom, kjer si lahko nekoliko oddahnemo po napornem delu in poklepetamo s prijatelji.

Oblike

Vrtne lope so navadno lesene hiške z okni in vrati različnih oblik, tudi bolj nenavadnih. Seveda z njimi ne smemo vznemirjati sosedov, zato naj bodo skladne z okoljem. Vrtičkarji v mestih si največkrat postavijo vrtne lope kar sami iz različnega materiala, ki ga imajo na voljo, poleg lesa so to lahko tudi pločevina, kamen, opeka ipd. Najbolj vneti vrtnarji nikoli nimajo dovolj prostora, predvsem pa jim ne zmanjka idej za zasaditve, zato se lahko te znajdejo tudi na strehi. Zelene strehe so dobra izolacija in primerno okolje za naselitev žuželk in ptic, ki nam bodo pomagale pri zatiranju škodljivega mrčesa. Rastline, primerne za takšne zasaditve, so najpogosteje iz vrste sedum, trpežni so tudi nageljni in še nekatere druge rastline. Tudi stene lahko preraščajo rastline, kot so okrasna ali žlahtna trta, bršljan, glicinija in druge.

lope1.jpg

Postavitev

Gradnja in postavitev vrtne lope je lahko velik izziv, predvsem pa zadovoljstvo vsakega, ki želi preizkusiti svoje spretnosti in ravnokar kupljeno orodje. Nekateri se lotijo gradnje lope iz nič, torej povsem na novo, drugi pa kupijo montažno in jo potem sestavijo na ustreznem mestu na vrtu. Izbiri primernega mesta moramo posvetiti nekaj več pozornosti, sploh če imamo na voljo več prostora, na majhnem vrtu pa vrtno lopo postavimo pač tam, kjer je to mogoče.

Barve

Vrtna lopa lahko s primernimi barvami poživi in prispeva k splošnemu videzu. Najprimernejše so tiste barve, ki ne izstopajo in se lepo zlivajo z okoljem, kar pa ne pomeni, da ne smemo izbrati tudi živih barv. Te so dovoljene samo, če je to skladno s celostno vrtno ureditvijo in bodo kot take le še dodale k celostni podobi vrta. Predvsem naj se ujemajo z ostalimi vrtnimi postavitvami, določeni barvi pa lahko priredimo tudi zasaditve z rastlinami.

lope2.jpg

Materiali

Večinoma so vrtne lope narejene iz lesa, takšne lahko kupimo tudi že narejene in jih postavimo na našem vrtu, lahko pa uporabimo tudi druge materiale. Zidane vrtne lope so trajnejše, njihova postavitev pa je zahtevnejša in dražja. Pri uporabi najrazličnejšega materiala, navadno že odsluženega, lahko prav tako postavimo vrtno lopo, a ljudje smo si različni in nekateri ne bodo imeli razumevanja za naše želje po recikliranju.

Prostor za bivanje

Ob vrtni lopi si lahko uredimo prostor za bivanje, pri izbiri vrtnega pohištva pa se lahko odločamo med različnimi možnostmi. Mediteranski in bolj sproščen videz bomo dobili z uporabo starih stolov in mize, ki jih po potrebi oživimo s primernimi barvami, okolje pa še dodatno oplemenitimo z raznimi dodatki, kot so pisana viseča ležalna mreža, svetilke in drugi okrasni dodatki. Ali pa smo za bolj uglajene rešitve z modnim pohištvom in oblikovanjem dnevne sobe na prostem.

Vrtne lope so lahko hkrati praktične in lepe, zato posvetimo njihovim postavitvam nekaj več pozornosti, predvsem pa naj bodo vključene v vrtno snovanje že od vsega začetka.