Zato v nadaljevanju zelo na kratko navajamo nekatere točke, na katere moramo biti pozorni pred nakupom.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri TČ zrak–voda?

1. Grelno število, podano pri pogojih A2/W35. Pri tem pomeni A2 temperaturo zunanjega zraka (+2 °C) in W35 temperaturo predtoka ogrevalne vode. Meritve morajo biti podane skladno s standardom EN 14511. Dobre TČ imajo pri teh pogojih grelno število nad 3,5.
2. Na kakšen način dokazujejo to grelno število? Ali je zapisano samo v prospektih ali pa imajo za to kakšno poročilo, meritev priznane evropske inštitucije? Pri nas je v letošnjem letu naredil korak naprej Eko sklad, ki subvencionira kvalitetne in učinkovite TČ, pri čemer ustreznost preverja Fakulteta za strojništvo v Ljubljani. Učinkovite TČ torej imajo ali pa bodo v kratkem imele takšno potrditev.
3. Kakšna je kakovost vgrajenih komponent? Kvalitetne TČ imajo danes vgrajene samo komponente uveljavljenih evropskih proizvajalcev (kompresorji scroll Coppeland, izmenjevalci Alfa Laval, Swep, ventilatorji Ziehl Abeg, Ebm Papst …).
4. Kakšen je hrup toplotne črpalke? Pojdite do vgrajene TČ, ki deluje s polno močjo, in poslušajte. Podatki o hrupu so nam namreč najbolj nepredstavljivi. Boljše TČ imajo vgrajene velike ventilatorje, ki se vrtijo precej počasneje, hkrati pa imajo loput oblikovano kot ptičja perut.
5. Kakšna sta tehnična podpora in svetovanje? Če je mogoče, se oglasite v podjetju ali zahtevajte, da vas oni obiščejo in vam svetujejo. Pripravite si vprašanja in kaj hitro boste ugotovili, ali vam znajo kakovostno svetovati ali pa zgolj po občutku navajajo nekatere podatke.
6. Kakšna je garancija in kdo jo daje? Minimalna garancija mora biti dve leti. Pomembno je tudi, kdo jo daje. Sama blagovna znamka še ne pomeni, da bo garancijo tudi mogoče uveljavljati, saj to običajno daje uvoznik ali ponudnik. In če to ni podjetje z dolgoletnim delovanjem, so lahko že jutri težave.
7. Kakšen je servis in kako je z rezervnimi deli? Vsaka naprava lahko nekoč odpove in če ni zadaj ustrezno usposobljenega in hitroodzivnega servisa, ki ima na zalogi tudi vse rezervne dele, potem lahko zelo hitro ostanete na mrzlem. Če imate možnost, obiščite podjetje, poglejte proizvodnjo, skladišče organizacijo družbe … Kaj hitro vam bo postalo jasno, kaj lahko od njih pričakujete.
8. Kakšna je usposobljenost monterja? Kakovostna TČ sama po sebi še ni zadovoljivo zagotovilo za to, da bo ves ogrevalni sistem tudi učinkovito deloval. Preverite reference monterja. Naj vam da kakšen naslov strank, kjer je delal, in pojdite jih povprašat. Preverite, ali se udeležuje rednih izobraževanj ponudnika TČ (če jih ta sploh ima). Preverite, ali je sploh registriran za to dejavnost!
9. Kakšne so reference ponudnika? Povprašajte, koliko TČ proizvede ali vgradi na leto. Naj vam da kakšen naslov, kjer je TČ že dalj časa vgrajena, in če je mogoče, jo pojdite pogledat. Preverite, koliko TČ ima vgrajenih v večjih objektih, kjer so zahteve še višje. Naj vam morda pokaže kakšno sliko in opis takšnega sistema.
10. Kakšna je boniteta ponudnika ali proizvajalca? Če imate dostop do takšnih podatkov, potem jih zagotovo preverite. Ali pa zahtevajte pri samem ponudniku, da vam odpre in pokaže lastno bonitetno oceno. S tem sta namreč lahko precej povezana tudi dajanje garancije in zmožnost servisiranja. Kaj hitro lahko ob okvari ostanete sami in s telefonom, ki zvoni v prazno.

Večino navedenih vprašanj lahko uporabimo tudi pri izbiri toplotnih črpalk voda–voda in zemlja–voda. Glede učinkovitosti pa lahko za te TČ zopet preverimo minimalne zahteve na straneh Eko sklada, saj ta tudi za tovrstne TČ razpisuje subvencije v višini do 2000 evrov.
 
Mag. Franc Pesjak, Termo-tehnika