S premišljeno razporeditvijo in nakupom pohištva lahko vse različno opremo v dnevni sobi vizualno uskladite na atraktiven in praktičen način. Udobje naj bo prioriteta, zato v prvi vrsti v prostor dodajte veliko mehkih okrasnih blazin in vanj vnesite pridih narave, kar najlažje dosežete s sobnimi rastlinami in naravnimi elementi, kot je kamen.

V trendu so vesele barve

Čeprav v dnevnih sobah običajno vidimo nevtralne barve in zemeljske tone, v prostor raje (vsaj čez poletje) vnesite vesele barve in vzorce. Posebno igriv končni učinek boste dosegli, če izberete en sam barvit stol nenavadne oblike, ki izžareva optimizem. Seveda lahko izberete različne drznejše odtenke, od tukrizne, rdeče in rožnate do rumene, oranžne, zelene.

nasveti_za_opremljanje_dnevne_sobe_xc.jpg

Dizajn je pomemben

Če želite kreirati bolj dinamičen dnevni prostor, poleg zanimivih barv izberite tudi markantno sedežno pohištvo neobičajnega dizajna. Če niste pristaš brezčasnih klasičnih kosov, inspiracijo poiščite v zaobljenih in valovitih linijah, saj bo prostor deloval toplejši in udobnejši, kot če bi uporabili le ravne linije. Pazite na uravnoteženost sobe, zato stene prebarvajte v belo nianso, če izberete barvito pohištvo.

Kam razstaviti knjige?

Police in regali so sestavni del dnevne sobe, saj na njih najlažje razstavimo priljubljeno dekoracijo ali zbirko knjig. Celo najpreprostejša polica lahko v trenutku pritegne vso pozornost v prostoru, če jo zapolnite z impozantnimi predmeti. Priporočamo vam, da na steno namestite več enostavnih odprtih polic različnih dimenzij in nanje postavite knjige s pisanimi platnicami. Barva polic, omar in predalnikov je pomembna, saj temnejši odtenki vizualno zaprejo prostor, zato raje izberite svetlejše. Poleg odprtih dodajte še nekaj zaprtih polic oziroma omar, v katere pospravite tiste reči, ki jih nočete imeti na očeh.

nasveti_za_opremljanje_dnevne_sobe_x.jpg

Pridih nostalgije

V sodobnih interjerjih so vedno bolj priljubljene romantične linije pohištva, dekorja in detajlov, ki prostoru dajejo rustikalni značaj. Vendar, kako doseči popolno ravnotežje med starinskim in sodobnim vzdušjem? Skrivnost je v talnih oblogah. Odlična izbira so leseni podi v izrazito temnem ali svetlem odtenku lesa, poseben efekt pa pričarajo tudi bele talne obloge. Trendovski rustikalni ali retro stil boste najlažje pričarali z lesenim pohištvom masivnega videza in vzorci – etno motivi ter cvetličnimi in tartanskimi vzorci.

Izpostavljene podrobnosti

Glede na to, da je rustikalni slog povsem drugačen od minimalizma, na vidno mesto ne postavite preveč dekoracije. Odločite se le za zanimivo vazo ali drugo posodo in uokvirjene fotografije, medtem ko minimalistično urejeno dnevno sobo brez skrbi napolnite z več dekorja. Poskrbite tudi za pregrade prostora, s katerimi boste sobo razdelili na več območij. Namesto fizičnih pregrad uporabite predalnike ali različno opremite steno, ki meji na dva predela. Če želite navidezno povečati strope, pa se odločite za nizko pohištvo.

Več fotografij sodobno urejenih dnevnih sob pa si lahko ogledate tukaj.