Mladi pari, ki si dom šele opremljajo in nimajo veliko denarja, lahko kupijo posamezne kose starega pohištva po spletu ali pogledajo po trgovinah s pohištvom in kupijo različne kose opreme ter jih potem z obdelavo poenotijo. Žal pri nas trgovin oziroma tako imenovanih garažnih razprodaj s pohištvom iz druge roke ni, saj je tistih nekaj trgovin, ki smo jih poznali, zaprlo svoja vrata.

prenova_poh1.jpg

Naredimo sami

Kako se lotimo prenove pohištva, če nismo mizarski mojstri? Enostavnih tehnik je več. Za domače mojstre je najbolj priročno, če pohištvo obnovijo s samolepilno folijo z vzorcem furnirja (tudi veliko novega pohištva je že narejenega s samolepilno folijo). Če pa želijo dati pohištvu star videz, ga lahko spremenijo s šelak premazi in patino ali pa mu dajo oguljen videz, ki ga poznamo pod imenom »shabby chic« ali »ponošeni šik«. Tudi tehnika z razpokami lahko spremeni marsikateri kos neuglednega pohištva v zelo zanimiv element. To lahko kombiniramo še s tehniko decoupage, to je, da na pohištvo lepimo zanimive vzorce oziroma slike.

prenova_poh3.jpg

V primeru, da želimo obnoviti kakšen kos starega dragocenega pohištva, vam svetujemo, da se dela ne lotimo sami, temveč ga odnesemo v obnovo restavratorju, da ga bo obnovil strokovno, s pravimi materiali. Kako na pohištvu dosežemo starinski videz, prikazujemo na primeru omarice in stola ter svečnikov, ki jih naredil rezbar in pozlatar Jože Trontelj, Dole pri Polici. Na enak način se lahko tudi sami lotimo postaranja omar, kredenc, pručk, postelj, okvirjev za slike in podobnega.

prenova_poh4.jpg

Oguljeni videz pohištva ali »shabby chic«

Oguljeni videz ali ponošeni šik oziroma »shabby chic« je imitacija dekorativnega slikanja pohištva, ki daje videz, kot ga ima staro pohištvo z veliko patine.
Pri delu bomo potrebovali: akrilne barve, parafin, brusni papir, slikarsko lopatico ali čopič, krpe.

Kako delamo? Najprej celoten predmet očistimo in zbrusimo z brusnim papirjem ali posebno krtačo. »Shabby chic« dosežemo z nanosom vsaj dveh slojev barve, ki sta v kontrastu. Celoten predmet pobarvamo lisasto s sivo in rjavo akrilno barvo. Ko se barva posuši, robove in mesta, kjer naj bo oguljen videz, natremo s parafinom ali podrgnemo s svečo, tako da sloj parafina ostane na robovih. Počakamo, da se posuši. Z brusnim papirjem odbrusimo dele, ki so povoskani, in narahlo površinsko obrusimo celoten predmet. Če želimo, lahko predmet še dodatno postaramo z nanosom patine ali samo polakiramo z mat lakom.

prenova_poh5.jpg

Staranje in patiniranje novega surovega lesa

Surov les lahko obdelamo tako, da ga najprej skrtačimo z jekleno krtačo in nato večkrat lužimo z vodnim ali alkoholnim lužilom. Če nam je to všeč, lahko naredimo tudi luknjice, kot bi les načeli črvi. Nato prelakiramo s šelakom ali dodatno povoskamo z voskom za parket ali voskom za pohištvo. V vosek lahko vmešamo rjav, siv, črn, turkizen ali drug barvni pigment. Po vsakem nanosu voska predmet z bombažno krpo spoliramo. Postopek večkrat ponovimo.

Če želite, da bo vaša umetnina videti zelo stara, jo lahko postaramo s sredstvi za razpokanje. Običajno je to komplet dvokomponentnega laka ali medij za razpokanje, ki ga kombiniramo z akrilno barvo (barva na vodni osnovi). Ker se delo s temi sredstvi razlikuje med seboj, dobro preberimo navodila, še preden začnemo delati. Bodimo tudi potrpežljivi, saj razpoke ne nastanejo takoj, temveč šele po določenem času.

Več lahko preberete v priročniku Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, kjer najdete več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah. Knjigo je izdala založba Littera Picta, leta 2011, in je že doživela ponatis. www.hobi-ustvarjanje.si.