Naj na kratko spomnimo na prejšnji zapis, ko sta investitorja najprej bila boj z birokracijo pri urejanju nujnih dokumentov (poldrugo leto), zahtevno pripravo terena za gradnjo (več kot dva meseca) in izbiro izvajalca. Odločila sta se namreč za montažno hišo Marles, in to ne naključno, temveč po temeljitem razmisleku in tehtanju različnih ponudb na trgu. Danes zagotavljata, da jima za tako odločitev ni niti za trenutek žal. Ves čas je bilo njuno vodilo tudi natančnost del, kar montažna gradnja ne le omogoča, temveč tudi zahteva.

marles1_1.jpg

Po urniku!

Tako sta po natančnih navodilih Marlesovih strokovnjakov pravočasno zagotovila ustrezno podložno ploščo s sodobno talno izolacijo, predpripravo inštalacijskih priključkov in nestrpno čakala nadaljevanje del. Saj veste, kako je z raznimi mojstri: dan, dva ali teden, če ne celo mesec, se hitro zavrtijo. A v tem primeru ni bilo tako. Na dogovorjen dan in ob dogovorjeni uri so bili Marlesovi monterji že na delu! In tudi oni so pohvalili njuno pripravo gradbišča in okolice. Tudi Marlesovi mojstri namreč vedo povedati, da velikokrat naletijo na neprimerno pripravljene dostope za dovoz potrebnih elementov za gradnjo hiše. To seveda lahko pomeni tudi oteženo delo, a so doslej tudi take primere znali premostiti.

marles2_2.jpg

V primeru, ki ga opisujemo, so torej spoštovali drug drugega, dogovorjena načela in roke. »Marlesovi fantje so prišli še pred dogovorjeno 7. uro, zarisali so si tloris hiše na podložno ploščo, takrat je bil tu že tudi prvi tovornjak z opremo in dvigalo. Za celo hišo so bili potrebni trije tovornjaki. Do 12. ure je že bilo postavljeno pritličje,« z navdušenjem opisujeta začetek montaže Tjaša in Janez, ki ju je delo spominjalo na mravljišče, saj se je kar naprej nekaj dogajalo. Nihče ni obstal niti za trenutek! Poznata namreč tudi primere (pa ne samo onadva), ko »senca prehiteva delavca« …

marles3_3.jpg

Monterji so tudi svetovalci

In kako sta mlada investitorja doživljala montažno gradnjo? »Najprej sva bila kar malce zmedena, saj sva tudi sama navajena delati. Tu sva pa lahko le opazovala,« opiše prve vtise Janez. No, pozneje, pravita, sta pa postala že kar del ekipe. Pa ne zaradi nekih nujnih del, temveč zaradi prijateljskega odnosa, ki se je spletel med njimi. Mojstri so jima namreč znali razložiti določene podrobnosti, da sta montažno gradnjo še bolj razumela. In kar je še pomembneje: da bosta vedela za določene podrobnosti, ko bo treba hišo tudi vzdrževati. »Bilo je tako, kot da pred tvojimi očmi raste roža,« navdušeno opiše »rast« hiše Tjaša.

marles4_4.jpg

Nekateri montažni elementi hiše predstavljajo kar cele stene z vgrajenim stavbnim pohištvom in inštalacijskimi vodi, ki jih je treba seveda natančno spojiti. In tu ne zgrešijo niti za milimeter. Sistem montaže posameznih elementov je namreč natančno dodelan in izveden po najvišjih standardih, kar potrjujejo tudi certifikati, ki jih kot edini slovenski proizvajalec ima podjetje Marles hiše Maribor za vse sisteme v ponudbi. Tako je bila prvi dan hiša postavljena do prve plošče, naslednji dan pa še mansarda z ostrešjem. Hiša je bila torej postavljena v dobrih dveh dneh, nato so prišli na vrsto še krovci in fasaderji.

marles6_6.jpg

Seveda s tem del do vselitve še ni konec, je pa postopek v primerjavi s klasično gradnjo veliko hitrejši. Pohvale vredno je tudi to, tako pravi Janez, da se izvajalci del kljub sreči s suhim vremenom in ugodnim vremenskim napovedim v času gradnje niso prepustili malomarnosti. Dokler ni bila končana strešna kritina z vsemi zaključnimi elementi, so vso hišo zaščitili pred morebitnimi vremenskimi presenečenji. Pa čeprav je šlo le za nekaj dni!
V enem naslednjih nadaljevanj obravnavane zgodbe bomo na kratko opisali še pripravo elementov za izbrano montažno hišo iz Marlesovih programov in nazadnje še notranjo ureditev hiše. Morda se pri tem tudi vam utrne kakšna zanimiva odločitev …