Starejši ljudje pravijo, da včasih ni bilo tako veliko smeti, saj hrane skoraj niso metali stran, če pa so že imeli organske odpadke, so pristali na kompostu, gnoju ali v skodelici hišnega ljubljenčka. Mleko so kupovali v povratnih steklenicah, večina drugih živil pa ni bila zapakirana v plastično embalažo. Kaj pa storiti v današnjem svetu, kjer je vse veliko bolj zapleteno? Lahko se izognete nakupu stvari, ki najprej pristanejo v smeteh.

Škatle za papirnate robčke

Poleg najbolj očitnih plastenk za vodo v smeteh zelo hitro pristanejo tudi kartonske škatle, v katerih so zloženi papirnati robčki. Zato se nakupu takšnih robčkov izognite – če robčke uporabljate tudi za brisanje rok, uporabite raje brisačo iz tkanine, za brisanje nosu pa uporabite platnene robčke. Namesto papirnatih brisač v kuhinji uporabite navadne kuhinjske krpe iz blaga, saj so okolju prijaznejše.

papirnati_robcki_v_skatli.jpg

Plastične britvice, vata, blazinice za obraz in papirnati robčki

Klasične britvice so boljša izbira kot plastične, saj morate plastične britvice za enkratno uporabo menjavati vsak dan. Poleg tega si nehajte čistiti obraz z vato ali bombažnimi blazinicami, ker to lahko počnete z brisačo iz tekstila za večkratno uporabo. Otrokove ritke ne brišite z vlažnimi papirnatimi robčki, saj je bolje, če jo umijete z vodo in navadno brisačko.

Plastične skodelice za kavo, plastični pribor za obedovanje

Kavo pijte iz navadne keramične skodelice, ki jo boste morali pomiti, vendar boste s tem koristili okolju. Ne bodite leni – če v nedeljo pri kosilu ali med domačo zabavo še vedno uporabljate plastični pribor, kozarce in krožnike, končno začnite uporabljati klasični jedilni pribor in trajno zmanjšajte količino odpadkov.

plasticna_posoda_in_pribor.jpg

Plastične vrečke in posode za mlečne izdelke

Ko se odpravite v trgovino, s seboj vzemite platneno vrečko za nakupovanje. Videti boste bolj sodobni, v trgovini pa boste prihranili tudi kak evro, ki bi ga sicer namenili za nakup plastičnih vrečk. Nehajte kupovati plastične posode za mlečne izdelke, ampak jih kupite na tržnici ali pri lokalnem kmetu, s seboj pa prinesite stekleno posodo.

Plastenke za tekoče milo in kontaktne leče za enkratno uporabo

Po možnosti uporabljajte le steklenice za tekoče milo za večkratno uporabo ali pa uporabljajte klasično trdno milo. Omislite si še kontaktne leče, ki zdržijo tudi do leto dni, namesto tistih, ki zdržijo le nekaj tednov.