Pravilnega betoniranja in zidanja se bomo lotili s cementi podjetja Lafarge Cement, d.o.o., iz Trbovelj. Za številna področja uporabe betonov in malt bomo svetovali primerno recepturo, izbiro agregata, vas opozorili na posebnosti, na katere moramo biti pozorni pri posameznih področjih, podali nasvete glede mešanja betona in obdelave, nasvete za zaključno obdelavo ter za konec zapisali priporočila za delo in varnostna priporočila. Ste kdaj razmišljali o tem, da bi bilo brez betona skoraj nemogoče zgraditi hišo?

V tokratni številki priloge Moj dom predstavljamo nasvete za pravilno zidanje. Podrobneje predstavljamo napotke za mešanje malte za izdelavo notranjih in zunanjih grobih in finih ometov ter mešanje malte za stene iz opeke. Nasvete za pravilno betoniranje preostalih delov hiše in njene okolice smo že predstavili v prejšnjih številkah priloge. Če boste malto mešali sami, upoštevajte napotke o pravilnem zidanju in uporabljajte priporočene recepture.

Notranji in zunanji grobi in fini ometi

Če malto mešate sami, upoštevajte te napotke in uporabite naslednjo recepturo:

lafargerecepturetabele1_1.jpg

 

Priprava malte je hitra, enostavna in ekonomična, saj je zidarskemu cementu treba dodati le še pesek in vodo. Za grobe omete uporabljamo rečni ali drobljeni agregat zrnavosti 0–4 mm, za fine omete 0–2 mm.

Pred delom z zidarskim cementom je treba dobro navlažiti zidarski material ali osnovo za fasado, po možnosti 1–2 uri pred začetkom dela. Zaradi dobrega sprijemanja s površino je mogoče nanašati tanjši sloj malte kot pri običajni malti, pri čemer je tudi manj odpadnega materiala. Nečist pesek lahko povzroči razpoke v ometu in zniža trdnost malte.

Stena iz opeke

Če malto mešate sami, upoštevajte te napotke in uporabite naslednjo recepturo:

lafargerecepturetabele2_2.jpg

 

Priprava malte je hitra, enostavna in ekonomična, saj je zidarskemu cementu treba dodati le še pesek in vodo. Za zidanje uporabljamo rečni ali drobljeni agregat zrnavosti 0–4 mm. Pred delom z zidarskim cementom je treba dobro navlažiti zidarski material, po možnosti 1¬–2 uri pred začetkom dela. Zaradi dobrega sprijemanja s površino je mogoče nanašati tanjši sloj malte kot pri običajni malti, pri čemer je tudi manj odpadnega materiala. Nečist pesek zniža trdnost malte.

Brošura o pravilnem betoniranju je na voljo na www.lafarge.si. Za naročilo tiskanega izvoda pošljite svoj naslov na info@lafarge.si.