Na stanovanje, ki je bilo potrebno temeljite prenove, je naletel po naključju – nekdo je namreč na okno njegovega fotografskega studia prilepil oglas. Zahvaljujoč prijateljici, arhitektki Barbari Appolloni, sta izkoristila vsak kotiček prostora, z domiselnimi rešitvami, kot so namestitev kadi in pralno-sušilnega stroja na teraso, in funkcionalnimi ploščami, ki v zaprtem položaju zakrijejo vsebino, pa sta stanovanje naredila zelo prostorno. Prenova stanovanja, v katerem so pred Schallertom živeli golobi, je trajala šest mesecev.

celozaslonski_zajem_barcelona.jpg

Funkcionalne plošče

Stanovanje je še posebno zanimivo zaradi funkcionalnih plošč, v katerih so skriti posamezni gospodinjski aparati, pripomočki, pa tudi kosi pohištva. Njihova unikatna zasnova omogoča, da prostor funkcionira na različne načine. Z odpiranjem in zapiranjem elementov lahko Schallert stanovanje prilagaja svojim trenutnim potrebam: kuhanju, prhanju ali spanju. Plošče so narejene iz mešanice stisnjenega lesa in betona, ki se imenuje viroc. Material ima industrijski videz, a ni tako trd kot beton. Pozimi se ne ohladi preveč, zelo dobro pa se obnese tudi poleti.

Prilagodljivost

Ker je površina stanovanja majhna, ni bilo druge možnosti, kot da ga fotograf in arhitektka naredita kolikor je le mogoče prilagodljivega. Schallert je naredil natančen spisek vseh stvari, ki jih potrebuje za vsakodnevno življenje. Vsaka stvar je na svojem mestu in do vseh je mogoč dostop v trenutku. Zložljiva plošča služi tudi kot miza, druga kot shramba, postelja pa se izvleče izza velike reže. Življenje v tem stanovanju je v bistvu skorajda kot življenje v veliki omari ali v hiši, ki je kot zapakirana v eno sobo.

694066_0_4_5614_001.jpg

Kuhinja in spalnica v enem

Schallert je v tem stanovanju živel dve leti, ves čas pa je moral paziti na čistočo in red, sicer bi nastal kaos. Še vedno je njegov lastnik, dandanes pa živi v drugem delu mesta. Ker je veliko delal in potoval, v stanovanju ni preživel veliko časa. Ko se je zjutraj zbudil, je posteljo takoj potisnil v režo in si tako priskrbel bivanjski prostor. Kuhinjska plošča zavzema eno celo stran sobe. V posameznih ploščah se skrivajo hladilnik, električni kuhalnik, umivalnik, zamrzovalnik, mikrovalovna pečica in pomivalni stroj. Tudi miza je vgrajena v ploščo in jo je mogoče med obedovanjem enostavno povleči iz nje. Po uporabi jo očistite, nato pa zaprete. Soba, ki je bila še pred nekaj minutami kuhinja, se spremeni v prostorno spalnico, ko izvlečete posteljo in prižgete televizor na drugi strani stene.

Kopalnica

Kopalnica je edini zasebni prostor v vsem stanovanju. Urejena je v sobici z majhnim oknom za skritimi vrati nedaleč stran od umivalnika. Steklena kabina za prhanje in umivalnik sta umeščena ob steni, odmaknjena od kuhinje in spalnice.

barcelona_kopalnica.jpg

Balkon in terasa

Dvajset kvadratnih metrov velik dvignjen balkon se razteza tik ob postelji – tja jo zložimo posteljo, kadar je ne potrebujemo. Če jo želite izvleči, samo potegnete za usnjen trak, pritrjen na konec posteljnega okvirja. Po stopnicah se iz majhnega balkona pride na 61 kvadratnih metrov veliko teraso. Nanjo je Schallert namestil zunanjo kad za dve osebi in pralno-sušilni stroj. Barcelona je sončno mesto, zato je izkoristek zunanjih površin edina logična poteza. Schallert je na terasi občasno gostil povabljence, zaradi varnosti pa je nanjo hkrati povabil največ pet oseb.

Več fotografij stanovanja, kakršno je po temeljiti prenovi, si oglejte v naši fotogaleriji.