Naredite spisek, kaj boste potrebovali

Naredite spisek vseh stvari, ki jih boste potrebovali. Ste kupili pomivalno korito in pipo? Ste naročili, da vam na izbrani dan pripeljejo gospodinjske aparate? Naj se vam nikar ne zgodi, da se boste na vprašanje mojstra, ki ste ga najeli za prenovo, začeli tepsti po glavi, saj ne boste mogli verjeti, da ste pozabili na kaj pomembnega.

Pogovor z mojstrom

Pred prenovo se pogovorite z mojstrom. Povejte mu svoje želje, on pa naj vam pove, ali te so uresničljive ali ne. Le tako na koncu ne bo nesporazumov. Ne pozabite mojstra povprašati najpomembnejših stvari: koliko časa bo potreboval za delo, kaj lahko sami postorite, da bi delo teklo hitreje, ali bo poskrbel tudi za odvoz stare opreme in počistil za seboj oziroma kako bo zaščitil delovno območje, da se ne bo preveč prašilo v druge dele stanovanja ali hiše.

modern_kitchen.jpg

Poizvedite tudi, katere prostore poleg kuhinje bo še potreboval (stranišče) in kje si namerava urediti prostor za orodja, rezalne stroje za ploščice in les ipd. Vprašajte, ali morate v času lakiranja parketa ali polaganja talnih oblog zapustiti hišo in za koliko časa, s kakšnimi izdelki se bo lotil tega dela (ekološkimi ali zdravju škodljivimi kemikalijami), koliko ur na dan bo prisoten, ali bo delal tudi med vikendi ... Ne pozabita se dogovoriti glede prihoda in odhoda, puščanja ključev vhodnih vrat ter vklopa in izklopa alarmnih sistemov. Bodite dober sosed in sostanovalcem v bloku najavite dela (k temu vas zavezuje stanovanjski zakon) ter se opravičite za hrup, morebitno umazanijo in občasno zaporo ulice z dostavnimi vozili.

Izpraznite kuhinjske omarice

Zdaj je čas, da zavihate rokave. Izpraznite vse omarice. Vrzite stran ali pa podarite oziroma prodajte stvari, ki jih ne potrebujete, druge pa spravite v škatle ali plastične zabojnike s pokrovom in jih označite, da boste vedeli, kaj se skriva v njih. Če za sortiranje trenutno nimate časa, lahko to postorite tudi kasneje. Stvari, ki jih potrebujete vsak dan (skodelice, pribor, hrano, kozarce ipd.), dajte na posebno mesto in jih odnesite na kraj, kjer si nameravate uredite začasno kuhinjo.

kitchen_temp.jpg

Začasna kuhinja

Uredite si začasno kuhinjo, ki ji posvetite nekaj časa.. Samo tako boste namreč lahko v njej brez večjih težav kuhali med obnovitvenimi deli. Opremite jo z dvema mizama, če le imate dovolj prostora, in jedilno mizo. Prinesite jih iz kuhinje ali pa jih vzemite iz druge sobe. Eno mizo imejte za kuhanje in za pripravo hrane. Nanjo postavite mikrovalovno pečico, opekač in kuhalnik. Ne pozabite na rezalno desko za pripravo sendvičev in rezanje živil.

Prosite mojstra ali katerega od močnejših družinskih članov, da vam iz kuhinje v začasno kuhinjo prestavi hladilnik. Živila, za katera ni nujno, da so v hladilniku, shranite v velike, prozorne plastične posode s pokrovi. Položite jih na drugo mizo. Poleg postavite še plastične krožnike, serviete in pribor. Na začasno kuhinjo glejte kot na piknik ali taborjenje. Tako vam bo prenova požrla manj živcev, če se bo slučajno zavlekla.