Trije programski elementi

Nebotičnik, visok 530 metrov, bo zrasel v kitajskem mestu Tianjin, predvidoma pa naj bi ga dokončali leta 2020. Ko bo zgrajen, bo 96-nadstropni objekt štirinajsta najvišja stavba na svetu. Stolp z zanimivo oblikovanim obokanim vrhom subtilno definirajo razgibane krivulje, ki tvorijo tri programske elemente zgradbe: pisarne, tristo luksuznih stanovanj in hotel s petimi zvezdicami s 350 sobami.

1337114264_ctf_tj_elev_southeast_300x500.jpg

Protipotresna in protivetrna zaščita

Nebotičnik s 389.980 kvadratnimi metri površine ima odlično protipotresno in protivetrno zaščito. Rahlo ukrivljena steklena fasada namreč zakriva osem nagnjenih stolpov, ki nosijo težo gravitacijskih in bočnih obremenitev, poleg tega pa povečujejo togost konstrukcije. Strateško postavljeni vetrovniki v več nadstropjih pa ob aerodinamični obliki stolpa drastično zmanjšajo moč vetra, saj njegova zasnova preprečuje vetru močno vrtinčenje okoli zgradbe. CTF Tianjin Tower bo zato veliko tišji in veliko stabilnejši od drugih visokih zgradb. Preden so se pri SOM odločili za končni dizajn, so v vetrovnem predoru preskusili osemnajst različnih oblik.

Podjetje je pri snovanju nebotičnika upoštevalo tudi trajnostni vidik. Stanovalci bodo deležni tudi zelo veliko dnevne svetlobe in zelenih površin. Če bi ga dokončali danes, bi bil stolp druga najvišja stavba na svetu, tako pa ga bo v prihodnjih leth prehitelo nekaj tekmecev.