Zagrebški oblikovalec Hrvoje Vulama se z izdelavo pohištva ukvarja zadnjih pet let, z lesom kot materialom pa dela že več kot trideset let. Odkar je začel v domači delavnici izdelovati unikatne lesene kose notranje opreme, je zanimanje za njegove izdelke strmo naraslo. Iz lesa namreč vedno ustvari nekaj novega, lepega in koristnega, ne glede na to, ali kreira igrače, pohištvo ali uporabne predmete.

nov_obraz_lesenega_pohistva_hrvoje_vulama_v.jpg

Sodobne kreacije iz lesa

Ko omenjamo lesene kose notranje opreme, večina najprej pomisli na rustikalni ali tradicionalni slog opremljanja, na primer na pohištvo iz hrastovega lesa z veliko izrezljanimi podrobnostmi. Vendar pa se to po navedbah hrvaškega oblikovalca spreminja, saj vedno več proizvajalcev išče načine, kako bi posodobili podobo lesenih elementov. Tako je bil njegov prvi izdelek nizka klubska mizica z vgrajeno stekleno ploščo, ki je zaradi stekla delovala povsem sodobno.

Vse več je modernega pohištva, ki je sicer izdelano iz lesa, a je zaradi čistih minimalističnih linij brez okraskov posodobljeno. Vulama je s svojimi izdelki dokazal, da ni treba, da so sodobni minimalistični kosi notranje opreme iz lesa videti vsi enaki. Ustvaril je namreč veliko različnih modelov, ki so preprosti, vizualno zanimivi in nevtralnih barv – od atraktivnih lesenih lestencev, gugalnikov iz miniaturnih koščkov lesa, lahkih polic in domiselnih lestencev do osupljivih klubskih mizic, klopi in stolov.

nov_obraz_lesenega_pohistva_hrvoje_vulama_a.JPG

Leseno pohištvo in druga notranja oprema z dušo

Ker znani zagrebški dizajner želi, da izbrani les zasije v vsej svoji naravni lepoti, v glavnem ne spreminja naravne barve lesa, razen po želji naročnikov. Vsak kos notranje opreme premaže kvečjemu z mešanico čebeljega voska in olja, s čimer še poveča naravno lepoto materiala. Poleg lesa za svoje domiselne izdelke uporablja tudi druge materiale, ki jih združuje z lesom, denimo beton, steklo, železo in druge kovine.

Oblikovalec dokazuje, da je možno iz lesa narediti praktično kar koli, če le imate potrebno orodje, voljo in domišljijo. Pri oblikovanju elementov namreč posebno pozornost namenja udobju in živahnemu dizajnu, saj ima vsak kos svoj značaj, ki pri uporabniku sproži ustvarjalni navdih.

Več fotografij unikatnih lesenih kosov pohištva, ki jih je oblikoval hrvaški dizajner Hrvoje Vulama, pa si oglejte v naši fotogaleriji.