Tla

Izberite takšno talno oblogo, ki se ne opraska hitro oziroma se praske ne vidijo tako zelo, ali takšno, ki jo je mogoče z lahkoto očistiti. V poštev pridejo pobarvani beton, opeka, keramične ploščice in kamen. Izogibajte se parketu, še posebno, če imate večjega psa. Preproge niso priporočljive, saj se vanje zelo rado zažrejo živalske vonjave, dlaka pa tudi raznovrstni madeži. Če ne morete brez nje, vzemite poceni preprogo s kratkimi vlakni, ki jo je lažje čistiti. Ne kupite takšne z zankastimi vlakni, saj jo lahko ljubljenček razpara že z enim samim potegom.

Barve

Izberite takšno barvo talne obloge, kot je dlaka vašega ljubljenčka. Tako boste to nadlogo vsaj malce zakamuflirali. Enako velja za kavč. Kupite lahko seveda tudi samo prevleko v tej barvi. Sten ne pobarvajte s svetlimi toni, ker se zaradi drgnjenja živali obnje umažejo, razen če izberete pralno barvo. Če imate papagaja, steno prepleskajte z zeleno barvo, barvo njegovega domačega okolja.

cat_sofa.jpg

Spalnica

Če vaš ljubljenček spi z vami, zaščitite vzmetnico pred vsakovrstnimi nesrečami z zaščitno podlogo. Uporabljajte le bombažno posteljnino srednjih barvnih tonov in vzorcev, tako da madeži in dlaka ljubljenčkov ne bodo tako zelo vidni. Za posteljno pregrinjalo posezite po pralni prešiti odeji.

Razporeditev prostorov

Svojega ljubljenčka imejte v mislih tudi pri razporeditvi prostorov. Njegov prostor naj bo v bližini vhodnih vrat. Nikar mu ga ne uredite na drugem koncu hiše, saj bo v tem primeru vsakič moral premeriti vso hišo. Najbolje je, da nučite psa, da po sprehodu počaka pred vhodnimi vrati, dokler mu ne obrišete tačk.

Vzdrževanje

Tudi če je barva vašega kavča do pike enaka kot vaša siamska mačka in se odpadle dlake skorajda ne vidijo, morate prostor posesati vsaj dvakrat na teden. Če je žival ravno v obdobju menjanja dlake, to storite vsak dan. Živalska dlaka ima namreč svoj vonj, vsebuje pa tudi olje, ki na tkanino veže umazanijo. Kupite kvaliteten sesalnik.

discount_contemporary_furniture1.jpg

Nega ljubljenčkov

Če boste skrbeli za nego čistočo svojih ljubljenčkov, bo tudi vaš dom dalj časa ostal čist in lep. S porezanimi kremplji bo manj prask na pohištvu in tleh, s krtačenjem pa manj dlak. Pohištvo in preproge se bodo manj obrabile, če vam jih ne bo treba tako pogosto prati. Lažje je očistiti vašega psa kot pohištvo, pa še zabavneje je.

Materiali

Ob ljubljenčkih pozabite na svilo ali žamet. Izvrsten material je kripton, skorajda neuničljiva, sintetična tkanina, odporna proti madežem, vonjavam, bakterijam in blatnim tačkam. Priporočamo tudi usnje, saj se lahko očisti in je obstojno. Praske Fifijevih tačk se bodo resda poznale, a to bo le še prispevalo k patini. Obstaja tudi "ultražamet" – pralna tkanina iz mikrovlaken, ki je na otip in videz enaka kot pravi žamet.

Igrače

Zaposlite svojega psa. Kupite mu kvalitetne igrače – naj grize njih, ne pa vaše pohištvo. Mački pa priskrbite atraktiven brusilnik krempljev.

Več idej za opremo stanovanja z živalskimi sostanovalci poiščite v naši fotogaleriji.