Preprečevanje opeklin

Nastavite ustrezno temperaturo vode, s katero se vaš otrok ne bo mogel opeči. Termostat nastavite na 50 stopinj Celzija. Pa še pri računih za energijo boste privarčevali. Na štedilniku kuhajte na zadnjih ploščah. Ročaje posod vedno obrnite tako, da jih mimoidoči ne morejo zadeti in jih prevrniti.

home_cooking.jpg

Poslovite se od prtov. Vročo jed ali pijačo lahko odmaknete stran od roba mize, a če je ta pogrnjena s prtom in ga otrok potegne k sebi, se kaj hitro lahko pripeti nezgoda. Enako velja za sveče in dekoracijo, postavljeno na kakršno koli tkanino.

Zadušitev

Če imate otroka, se odpovejte zavesam s trakovi, v katere se lahko ta zaplete in zaduši. Najbolje je imeti roleto ali zavese, ki segajo samo do roba okna.

Zastrupitev

Preverite, kakšne rastline gojite v svojem domu. Nekatere so namreč za otroke in hišne ljubljenčke ob zaužitju ali dotiku škodljive. Če najdete takšno, jo umaknite na varno mesto ali jo podarite komu brez otrok in hišnih ljubljenčkov. Vse strupe hranite izven dosega otrok. Preglejte vse tekočine, praške in druge toksične snovi. Še bolje je, če začnete uporabljati naravne, doma izdelane pripravke.

Padci

Na balkonske in stopniščne ograje namestite prozorne plošče, tako da malček ne bo mogel splezati nanje. Priporočamo vam, da stopnišče obložite s tapisomom, ki bo ublažil morebitni padec. Lahko pa na vrhu in na dnu postavite tudi ograjo. Vsekakor pa malčka dobro podučite o tem, kako varno hoditi po stopnicah.

cindy_stairs.jpg

Kable, ki ležijo po tleh, speljite v vodila in jih namestite ob zidu. Preprečite spotikanja in padce!

Zavarujte svoje dragocenosti

Zavarujte svoje dragocenosti in lomljive stvari pred raziskujočimi otroškimi ročicami. Postavite jih na polico, ki je malček ne more doseči, ali shranite v visoko omarico.

Omare, knjižne police in predali

Da vaš malček ne bo nenehno odpiral vrat omare ali predalov in iz njih nosil stvari oziroma si ob zapiranju poškodoval prstov, nanje namestite varovala. Bolje začasno manj lična soba kot otroška bolečina! Da se knjižne police ne bi prevrnile ob malčkovem plezanju nanje, jih zavarujte z varovalom, ki ga namestite na zadnjo stran omare in pritrdite na steno.

Kopalnica

V kopalnici na malčka preži ogromno nevarnosti. Na stranišče sicer lahko namestite varovalo, a je to zelo vidno, pa še vsakega gosta boste morali podučiti o uporabi. Zato je bolje, če redno zapirate ali celo zaklepate vrata kopalnice in na vašega malčka budno pazite ves čas.

simple_bathroom_decorating.jpg

Elektrika

Na električna stikala namestite prozorno zaščito. Tako se vaš malček ne bo mogel igrati s prižiganjem in ugašanjem luči. Zavarujte tudi vse vtičnice z varovalom, ki ga kupite v trgovini z električno opremo, da boste odvrnili radovedne otroške prstke.