Lokacija ni bila nikoli ovira, da si omislite čebele, saj lahko čebelje panje postavite tudi, če živite v urbanem okolju. Takšen urbani panj je predstavilo podjetje Electrolux. Čebele so neverjetno prilagodljive in učinkovite, ko nastopi zima in hladno obdobje, pa se zlepijo skupaj in tako z uravnavanjem svoje notranje temperature preživijo tudi najhladnejše dni. Če živite v mestu, lahko čebelje panje postavite na strešno teraso ali balkon.

O nameri obvestite sosede

Čebele oprašujejo tretjino rastlin, ki jih med drugim uporabljamo tudi kot hrano, zaradi česar so ključne za naš ekosistem. Vendar pa število čebel v zadnjih letih zaradi virusov in bolezni hitro pada, zato je vedno več ljudi, ki si čebelnjak ali le en panj omislijo doma in tako prispevajo k povečanju števila čebel. Če želite tudi vi doma narediti čebelji panj, vam priporočamo, da se najprej pogovorite s sosedi. Obvestite jih o vaši nameri, da kasneje ne bi bilo nezadovoljstva, ko bodo čebele že letale naokoli.

cebele_na_vrtu_2.jpg

Poiščite lokacijo za panj in čebelnjak

Naslednji korak je, da poiščete najprimernejšo lokacijo, kamor boste lahko postavili panje. Čebelnjak oziroma vhod v panje postavite stran od sosedovega zemljišča, da čebele ne bodo preveč zavzele sosedove cvetlične gredice. Vprašajte se, kje je najbolje imeti čebele. Pred tem pa se prepričajte, da nihče od družinskih članov ni alergičen na čebelji pik. Če imate hišnega ljubljenčka, se posvetujte z veterinarjem, kakšno je tveganje, če žival po naključju stopi na čebelo.

gojenje_cebel.jpg

Izobražujte se in poiščite ustrezno opremo

Odpravite se v knjižnico in poiščite knjige o čebelarstvu ali pa poiščite spletno gradivo lokalnih čebelarskih društev in organizacij. Več ko se boste naučili o vzgoji čebel, bolj varno boste lahko z njimi upravljali. Kupite tudi potrebno osnovno opremo in pripomočke: čebelje panje, stojalo in opremo za panje, zaščitno opremo (vsaj čebelarski klobuk, jopič in rokavice), ometalnik, kadilnik, posodo za točenje medu … in seveda čebele. Če imate čas, lahko marsikatero orodje doma izdelate sami.

Več o zakonodaji na področju čebelarstva v Sloveniji in koristne informacije o pridelavi medu pa si lahko preberete na spletnih straneh Čebelarske zveze Slovenije.