Ustrezno čiščenje

Z rednim in celovitim čiščenjem klimatskih naprav, od filtrov do tuljav, lahko porabo energije za delovanje naprav bistveno zmanjšate. Delovanje kompresorja namreč zlahka otežijo umazani filtri in tuljave, to pa vodi v zmanjšanje energijske učinkovitosti. Preden jo začnete čistiti, napravo izključite iz električnega vira.

Stran od sončne svetlobe

Medtem ko uporabljate klimatsko napravo, nanjo ali v prostor, kjer je nameščena, ne sme svetiti direktna sončna svetloba, saj boste tako porabili več energije, kot če bi sončnim žarkom preprosto zaprli pot. Uporabite zavese ali senčila, še posebno, če so v prostoru velika okna.

sencila_na_oknih.jpg

Primerna izolacija

Območje v domovanju, kjer uporabljate klimatski sistem hlajenja zraka, mora biti obdano z ustrezno izolacijo. Svetujemo vam, da dobro zaprete okna in vrata ter da izboljšate tesnilo okoli slednjih, saj boste tako ohranili učinek hlajenja v notranjosti.

Postavitev rastlin

S strateškim sajenjem grmičevja ali dreves v okolici hiše ali celo s premišljeno umestitvijo rastlin v posodah − ki jih postavite zunaj v neposredno bližino zunanje enote klimatske naprave − boste porabo energije ravno tako precej zmanjšali.

klimatska_naprava_zunaj_hise.jpg

Evropska energijska nalepka

Energijsko učinkovitost aparatov na električni pogon določa evropska energijska nalepka. Zaradi tega pri nakupu klimatske naprave poiščite takšno, ki je označena z energijsko nalepko in spada v varčen razred A ali celo višjega. Naprave so običajno v razrede razvrščene na podlagi njihove energijske učinkovitosti, hladilne zmogljivosti in porabe energije v vatih.