Obleka in obutev

Travo vedno kosite v zaprtih čevljih z dobrim oprijemom. Tako boste zmanjšali možnost zdrsa, pa tudi morebitni ostri predmeti, ki se skrivajo v trati, vam ne bodo mogli do živega. Nikoli ne kosite bosi! Ne kosite v ohlapnih oblačilih  ter odstranite nakit, ki bi se lahko zataknil v mehanizem kosilnice. Vedno nosite dolge, oprijete hlače, nogavice in srajco ali majico z dolgimi rokavi. Tako se boste zaščitili pred majhnimi predmeti, ki lahko v vas priletijo izpod rezil kosilnice. Če je za dolge hlače in rokave prevroče, kosite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je še hladno.

Med košnjo nikoli ne poslušajte glasbe, saj tako ne boste slišali zvokov kosilnice in pravočasno zaznali, da nekaj ne deluje prav. Vedno kosite z zaščitnimi očali. Koščki trave, umazanije, listov in drugih predmetov, ki se lahko odbijejo od rezil kosilnice, lahko namreč priletijo tudi v vaše oči. Zelo hvaležni boste zanje tudi ob vetrovnih dnevih. Na rokah imejte oprijete rokavice. Tako ne boste dobili žuljev, pa še lažje boste iz kosilnice odstranili travo, ki se bo nabrala v mehanizmu, in spremenili nastavitve kosilnice.

electric_lawn_mower.jpg

Priprave na košnjo

Vedno kosite ob dnevni svetlobi, ko je trava suha. Na mokri nam lažje spodrsne, enako pa se lahko zgodi tudi s kosilnico.Če pademo, lahko ostanemo brez prstov ali okončine, če ti pridejo v stik z rezili. Tudi trava se bo veliko pogosteje zatikala in jo boste morali večkrat odstranjevati izpod rezil. Ročno premikanje rezil lahko požene kosilnico, četudi je ugasnjena, zato jo vedno izključite iz električne napeljave oziroma odstranite zagonsko vrvico. Mokra trava lahko povzroči električni šok, zato kosilnice na električni pogon ne uporabljajte na mokri površini.

Pred začetkom košnje se sprehodite po površini, ki jo nameravate pokositi. Odstranite vse kamne, igrače, veje in druge odpadke, ki bi se lahko zataknili v mehanizem. Tudi zelo majhen predmet lahko ob stiku s hitro vrtečim se rezilom postane smrtonosen projektil. Med košnjo pazite na štore, drevesne korenine, cevi ali skale, ki štrlijo nad tlemi. Prepričajte se, da okoli vas ni otrok ali hišnih ljubljenčkov. Pošljite jih v hišo. Lahko se namreč zgodi, da se bodo znašli direktno pred kosilnico ali pa jih bo zadel kateri od letečih predmetov. Ni vredno tvegati!

Kosilnico pred košnjo preglejte

Kosilnico pred košnjo dobro preglejte. Večina starejših tipov nima varoval. Novejše že imajo zaščito pred letečimi predmeti in varnostni zatič, ki preprečuje, da bi se kosilnica ob izklopu zagnala sama, Nikoli ne izklapljajte oziroma ne odstranjujte varoval. Lahko da boste zaradi tega imeli nekaj več dela, a bolje to kot obisk pri zdravniku. Prepričajte se, da so vsi vijaki dobro pritrjeni. Kosilnice namreč ob uporabi vibrirajo, to pa lahko zrahlja vijake. Olje in bencin dodajajte zunaj v še hladen motor. Morebitno razlitje takoj pobrišite. Počakajte, da se tekočine dobro »usedejo« v kosilnico.

Preglejte posodo za travo oziroma dodajte vrečo za travo. Nastavite višino kosilnice. Na električni kosilnici preverite kabel in se prepričajte, da je nepoškodovan. Če kosilnico uporabljate prvič, pozorno preberite navodila in upoštevajte varnostne napotke. Vse nastavitve uredite pred začetkom košnje. Nikoli ne segajte v kosilnico, dokler se rezila še vrtijo.

fh03apr_mowtun_01.jpg

Pravilna košnja trave

Vroč motor lahko povzroči vžig bencinskih hlapov. Nikoli z gorivom ne polnite prižgane kosilnice. Izključite jo in odstranite zagonsko vrvico. Kosilnica naj pred ponovnim polnjenjem miruje vsaj petnajst minut. Nikoli je ne napolnite do vrha, ampak samo do tri četrt. Tako bo imel bencin ob vročem motorju in soncu dovolj prostora za razširitev. Nikoli ne pustite prižgane kosilnice brez nadzora. Če morate izpod rezil umakniti travo, kosilnico ugasnite in počakajte, da se rezila nehajo vrteti. Izključite jo tudi iz električne napeljave. Pazite, da se ne ob tem opečete ob izpušnem sistemu ali drugi vroči površini.

Nikoli ne dovolite otrokom, da stojijo na kosilnici, saj lahko zelo hitro padejo podnjo. Vedno poskušajte kositi naprej – potiskajte, ne vlecite kosilnice. Lahko namreč po nesreči padete in si kosilnico zapeljete direktno pod noge. Če imate traktorsko kosilnico, pred prestavitvijo v vratno vožnjo vedno ugasnite kosilnico in glejte, kam peljete. Vzpetine vedno kosite tako, da se s kosilnico pomikate gor in dol, nikoli levo in desno, saj se lahko tako prevrnete.Z ročnimi kosilnicami pa kosite levo in desno, saj boste tako imeli boljši oprijem. Če je vzpetina zelo strma, nanjo zasadite grmičevje, da vam je no bo treba kositi.

Med obračanjem kosilnice naj bodo kolesa na tleh. Če jih boste dvignili, se lahko zgodi, da bodo rezila ujete predmete razmetala vse naokrog. Kosilnice nikoli ne uporabljajte, kadar ste pod vplivom alkohola ali zdravil, ki zelo upočasnijo naše reakcije. Vedno kosite skoncentrirani. Če dvigujte vrečo ali posodo za travo, vedno upognite kolena in težo dvignite z nogami. Tako boste zmanjšali pritisk na hrbet.