V bistvu gre za ravne plošče različnih dimenzij in moči. Z njimi lahko ogrevamo tako posamezne prostore v stanovanjih kot tudi v večjih objektih, kot so razna skladišča, tovarniške hale in podobno. Še posebno je ta oblika sevalnega ogrevanja primerna tam, kjer se ogreva samo posamezne dele, v katerih se zadržujejo ljudje (tako imenovano področno ogrevanje).

Grelni element (IR-panel) deluje na podoben način kot sončno obsevanje. Energija se enakomerno razprši v vse smeri in zajame celoten prostor, pri čemer omenjeni paneli ne ogrevajo zraka, ampak posamezne predmete oziroma osebe v prostoru. Ljudje imajo v takem prostoru prijetno topel občutek že pri temperaturah, ki so za nekaj stopinj Celzija nižje kot sicer. Poleg ugodnega občutka tak način ogrevanja prinaša tudi precejšnje prihranke pri energiji, saj je znano, da vsaka stopinja manj pomeni do sedem odstotkov prihranka pri energiji. Vendar strokovnjaki poudarjajo, da tak način ogrevanja ni primeren in tudi ni dovoljen (v skladu z uredbo o učinkoviti rabi energije) kot osnovni način ogrevanja, ampak ga priporočajo predvsem za dogrevanje prostorov in tam, kjer ni možnosti drugih načinov ogrevanja.

Paneli ogrevajo le telo

Opisani način ogrevanja se torej bistveno razlikuje od denimo ogrevanja prostorov s pomočjo radiatorjev, ki v prostoru najprej segrejejo zrak, ki se nato dviga in kroži ter na tak način prenaša toploto po prostoru. Posledice takega načina ogrevanja so predvsem neenakomerna temperatura v prostoru (spodaj mrzlo, pod stropom vroče), s tem problem mrzlih nog, velike izgube toplote pri prostorih z visokim stropom in podobno. Zaradi neenakomerne temperature in drugih dejavnikov, kot je denimo slaba izolacija ali vlaga, se v takih prostorih pogosto pojavijo vlaga in plesni.

V prostorih s sevalnimi paneli takih težav ni. Strokovnjaki celo ugotavljajo, da je tak način ogrevanja zelo primeren prav za vlažne prostore, saj omenjeni paneli ne ogrevajo zraka in tako ne prihaja do kondenzacije. Zidovi so v takih prostorih namreč nekoliko toplejši od zraka, zato vlaga ne kondenzira več. Istočasno pa se zaradi nekoliko višje temperature sten sproži proces izhlapevanja, kar še dodatno suši zidove.

dom297_dovc_paneli_3.jpg

Nadomestilo za infrardečo savno?

Ker so infrardeči valovi del sončne svetlobe, so po zagotovilih strokovnjakov popolnoma varni za uporabo. Njihovi blagodejni učinki na zdravje so že leta znani tudi v zdravilstvu, zato so omenjeni paneli primerni tudi za uporabo pri blaženju nekaterih zdravstvenih tegob. Zaradi blagodejne toplote se izboljša fizično in psihično počutje. Infrardeči žarki prodrejo v podkožno tkivo in ga ogrejejo zelo previdno in enakomerno. Toplotna terapija pomaga pri izgubi teže, saj sevanje ogrevalnega panela povzroči bistveno večje in hitrejše izgorevanje kalorij. Povečuje se telesna energija, zmanjšuje stres, razstruplja telo, izboljša krvni obtok in očisti kožo, krepi imunski sistem, pomaga pri prehladu, astmi, bronhitisu. Rezultati se kažejo v boljši prekrvavitvi telesa in podobno.

Skratka, ogrevanje z infrardečimi paneli deluje po enakem načelu kot infrardeče savne, za katere je znano, da izredno blagodejno vplivajo na zdravje. Nekateri omenjene panele uporabljajo namesto znanih infrardečih luči za obsevanje obolelih sklepov. Poznavalci ob tem opozarjajo, da tega sevanja nikakor ne moremo zamenjati z nevarnim UV-sevanjem, ki ima za posledico potemnitev (zagorelost) kože.

Kljub temu da omenjeni paneli niso dovoljeni kot osnovni način ogrevanja, so torej v nekaterih primerih zelo koristni ali celo nepogrešljivi, zato kupci prodajalce in monterje pogosto sprašujejo o tem, kolikšna moč naprave je najbolj primerna za ogrevanje kvadratnega metra prostora.

Natančen odgovor je seveda odvisen od prostora do prostora, od namena uporabe, predvsem pa od specifičnih parametrov, kot so denimo kakovost izolacije in oken, vlaga v prostoru, želena temperatura, pozicija panela, toplotne izgube in seveda namembnost prostora ter podobno. V povprečju naj bi znašala moč grelne naprave za vsak kvadratni meter ogrevanja okoli 65 W. Za 10 kvadratnih metrov znaša moč panela okoli 650 W. Pri tem velja nenapisano pravilo, da je zaradi enakomerne razporeditve toplote vedno bolje v prostor dati več panelov manjše moči kot pa manj panelov večje moči. Prav tako je bolje imeti nekoliko več moči kot pa premalo, zato pri določitvi potrebnih panelov raje zaokrožimo navzgor kot navzdol.

Pri postavitvi in uporabi panelov je tako kot pri vsakem drugem ogrevanju boljše, da so stene oziroma tla izolirana, saj edino tako lahko v njih učinkovito akumuliramo toploto ter zmanjšamo toplotne izgube in posledično tudi stroške.