Velik zid kot ozadje za krhek stekleni del

Zaradi čim manjšega vpliva na okolje je Villa Roces precej nizka, vendar pa ni tako majhna, kot je videti na prvi pogled, saj stoji na približno sedemdeset metrov dolgem in trideset metrov širokem prostoru. Bivalna enota je visoka več kot štiri metre in široka šest metrov. Zunanji del je na eni strani delno lesen, velik del hiše pa je iz stekla. Stekleno enoto na eni strani kot ščit varuje petdeset metrov dolg zid, ki stanovalcem daje nekaj zasebnosti.

glass_residence_8.jpg

Domiselna izraba prostora

Hiša zaradi enotne pravokotne oblike spominja na prozorno škatlo, ki pa so jo arhitekti premišljeno zasnovali tako na zunaj kot znotraj, da so ustregli pričakovanjem naročnikov, ki sedaj živijo v njej. Tudi notranji prostor je razdeljen na jasno določene kvadratne enote. Kuhinja, jedilnica in dnevna soba so spodaj, otroška soba in spalnica pa sta nameščeni ena nad drugo in med sabo povezani. Kuhinja in jedilnica sta na isti ravni kot vrt, med njima pa so velika drsna vrata.

glass_residence_4.jpg

Prostor ob hiši je na treh straneh poglobljen. Na eni strani je delno podzemen bazen, na drugi podzemna garaža in na tretji dostop do glavne spalnice in dodatne kopalnice. S podzemno garažo, ki je umeščena pod kuhinjo in dnevno sobo, so pridobili več prostora zgoraj, hkrati pa je hiša ostala nizka. Eden od razlogov za vodoravno zasnovo hiše je sicer tudi estetski, saj predstavlja kontrast vertikalnim drevesom, ki jo obdajajo.

1336098936_06_roces_666x1000.jpg

Če si želite ogledati še več fotografij te domiselno zasnovane steklene hišice sredi gozda, si oglejte našo fotogalerijo.