Če smo kalup naredili pravilno ali če smo kalup kupili, potem bo odlivanje po kalupu dokaj lahko delo, veliko manj zahtevno in časovno neprimerno krajše, kot je bila izdelava kalupa. Seveda ne bomo ulivali v vroč bron ali plemenite kovine, temveč bomo za odlitke uporabili materiale, ki so primerni tudi za neprofesionalce.

kipci5.jpg

Primerni materiali

Ponudba materialov za izdelavo odlitkov je dokaj pestra, največ je je v specializiranih trgovinah za restavratorstvo in ustvarjanje, nekatere materiale pa lahko kupimo tudi v trgovinah za dom. Najbolj poznani materiali za ulivanje so: mavec, keramični prah, beton, razni voski, epoksidne, poliuretanske, metakrilatne in poliestrske smole, polimerne mase in pene, kovinske zlitine, steklo in glina.

Nekateri materiali so že predpripravljeni in jih lahko takoj uporabimo, drugi so tekoči in jim običajno dodamo trdilec, veliko pa jih je v prahu ali granulatih, ki jih je treba zmešati z vodo ali segrevati. Mase so različno trde in trpežne ter se razlikujejo tudi po teži. Nekatere dajejo videz porcelana, kamna, marmorja, lesa, kovine ali terakote. Mase lahko niansiramo tudi sami, bodisi s pigmenti ali z akrili. Tudi cenovni razpon je velik, tako da pri uresničitvi svoje ideje ne bomo v zadregi.

kipci1.jpg

Izdelava odlitka glave angela

Enostavno izdelavo odlitka v enodelnem kalupu vam bomo prikazali na modelu glave angela. Po originalu smo izdelali kalup, v katerem bomo naredili odlitek. Ker je delo nekoliko umazano, nekateri materiali se prašijo, drugi imajo neprijeten vonj, je najbolje, da delamo v posebnem prostoru, ki pa naj bo zračen. Mizo pogrnemo z več plastmi časopisnega papirja. Ostankov materiala za izdelavo odlitkov ne smemo zlivati v odtoke, da se ne bi zamašili, temveč na ustrezno odlagališče odpadkov. Ker se materiali hitro strjujejo, se dobro organizirajmo. Pred delom preverimo tudi, ali moramo kalup premazati z ločevalnem sredstvom ali ne.

Pri delu uporabljajmo rokavice iz lateksa in zaščitna očala, predvsem če delamo z materiali, ki lahko poškodujejo kožo.

Potrebujemo:
– kalup iz kavčuka (Modrin),
– modelirni mavec, vodo,
– tanke gumijaste rokavice,
– posodo za mešanje,
– paličico ali mešalnik,
– vrvico za obešanje.

kipci2.jpg
kipci3.jpg

Postopek:
Določimo potrebno količino materiala za ulivanje. To naredimo tako, da v kalup zlijemo vodo in jo nato zlijemo v posebno posodo ter odlijemo približno tretjino vode. Vodi dodamo dve tretjini dela modelirnega mavca (glejte navodilo proizvajalca). Mavec dodajamo počasi, da ga tekočina vpije, potem maso še dobro premešamo, na koncu pa še preverimo z roko, ali so ostale kakšne grudice. Pripravimo raje malo več mase za ulivanje kot manj. Maso ulijemo v pripravljen kalup, ki smo ga prej splaknili z vodo. Ulivamo na enem mestu, da masa spodrine zrak.

kipci4.jpg

Kalup nato večkrat narahlo potresemo, da izginejo zračni mehurčki, ki zelo radi nastanejo ob mešanju. Čas za obdelavo mavca je do 15 minut. V tem času lahko vgradimo zanko za obešanje. Ko se mavec začne strjevati in postaja topel, kalupa ne premikajte več. Bodite potrpežljivi in pustite, da se proces strjevanja dokonča, to je približno dve uri. Odlitek vzamemo iz kalupa šele tedaj, ko je proces strjevanja končan, sicer se odlitek lahko poškoduje. Odlitke lahko še malo obdelamo, na primer pobrusimo ali zapolnimo kakšno luknjico ter tudi vrtamo. Naslednji dan kipec pobarvamo, patiniramo ali lakiramo. Po končanem delu kalup očistimo, ga posušimo in posujemo s smukcem ali pudrom.

Več lahko preberete v priročniku Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE – več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah, založba Littera Picta, www.hobi-ustvarjanje.si.