V »Zelenem kvadratu« spoznamo življenje in delo na ekološkem vrtu: od uvodne priprave parcele, prek gnojenja in plemenitenja tal, odločitve o izbiri rastlin in kultur, ki jih bomo gojili, njihove nege med letom do pobiranja pridelka. Avtorica nam pokaže, kako prek spoštovanja naravnih zakonitosti v bujnem in morda na prvi pogled ne ravno kultiviranem vrtu priti do okusnih in zdravih plodov. In to brez uporabe umetnih gnojil, pesticidov in genetsko spremenjenih semen.

Kornelija Benyovsky Šoštarić, diplomantka agronomije in urejanja krajine, je rojena v Zagrebu. V otroštvu in mladosti ni imela stika z zemljo, izjemo je predstavljalo nekaj cvetličnih lončkov na maminem in babičinem balkonu. Da se bo zares lotila vrtnarjenja na lastnem, ekološko obdelanem vrtu, se je odločila šele po rojstvu hčerke. Od tedaj se, ker med tednom še vedno živi v Zagrebu, vsak konec tedna posveča svojemu zelenemu kvadratu, ki je dokaz, da je mogoče odlično sadje in zelenjavo pridelovati na majhnem kosu zemlje, če le imamo čas, da ga obiščemo vsaj enkrat na teden.

Bivanje in delo v mestu na eni strani in vrtnarjenje na drugi se torej ne izključujejo, enako velja za naravi prijazno biološko pridelavo in bogat pridelek. »Zeleni kvadrat« dokazuje, da je mogoče stanovanje in službo v mestu kombinirati z občasnim, a rednim delom »na kmetih«, na zemlji, kar je mogoče razviti v zanimiv, kreativen, zdrav in na stiku z naravo temelječ življenjski slog. Zdrava hrana, ki jo tako pridelamo, je zgolj eden od koristnih in zdravih vidikov takega načina življenja.

Knjiga je na prodaj v spletni knjigarni eBesede.si.