Z merilno posodico ter merilno žličko (ali brizgo) odmerite:

250 ml sode bikarbone

300 ml tople vode

2 l belega kisa

1/2 žličke (2,5 ml) naravnega olja za aromaterapijo

Izberite olje, katerega vonj vam je všeč, na primer olje vrtnic, sivke ali pomaranče, oziroma olje, ki lahko celo pomaga v boju z »bacili«, na primer evkaliptusovo ali olje čajevca. Če se vam po tem, ko perilo operete in posušite, zdi, da vonj ni dovolj močan, lahko mehčalcu dodate še nekaj kapljic olja.

Poleg sestavin potrebujete tudi veliko plastenko (3 l), v kateri boste mehčalec shranili, ter veliko plastično vedro, v katerem boste pripravili mehčalec – naj ima veliko prostornino, kajti sestavine se bodo pri pripravi penile.

etericna_olja.jpg

Postopek priprave

V vedru zmešajte kis in vodo, nato med mešanjem počasi dodajajte sodo bikarbono. Mešajte počasi in previdno, ker bo prišlo zaradi reakcije med kisom in sodo do penjenja. Uporabite lij in mešanico prelijte v plastenko, dodajte olje, zaprite s pokrovčkom in dobro pretresite.

Uporaba

Pred uporabo mehčalec vedno dobro pretresite, da bodo sestavine premešane. Za mehčanje dodajte med 125 in 250 ml mehčalca – odvisno od tega, koliko perila imate ter kako trda je voda v vašem domu. Najbolje je, da mehčalec dodate že v fazi izpiranja.