Za les v notranjih prostorih so najprimernejši lazurni premazi in barve na vodni osnovi, za les, ki je izpostavljen vremenskim vplivom, pa so primernejše lak lazure ali prekrivne barve. Pozorni moramo biti na prvo zaščito, še bolj pa na vzdrževanje in obnavljanje premazov, tako da ne pozabite na obnovo te zaščite lesa.

Enkrat za trikrat – napačno

Osnovno zaščito navadno nanesejo že mizarji, pogosto tudi zaščitni premaz, ki pa ga je glede na izpostavljenost lesenega predmeta treba obnavljati. Svetujemo vam, da se dela vedno lotite po navodilih proizvajalca, kar pomeni neko jamstvo za to, da bo vaše početje učinkovito in boste res optimalno zaščitili lesene predmete.

Za vremenskim vplivom najbolj izpostavljene lesene predmete strokovnjaki priporočajo do tri premaze laka lazure. Nekemu našemu bralcu je bilo škoda izgubljati čas z večkratnim premazovanjem in je nanesel toliko debelejši sloj – ali enkrat za trikrat. Toda stvar se ni obnesla, kajti debel sloj se na lesu obnaša čisto drugače kot trije postopno naneseni sloji. Lazura je razpokala, tako da je moral premaz razmeroma hitro obnoviti z nujno potrebnim dodatnim brušenjem. In tako ni prihranil ne časa ne denarja.

Trajnost lazurnih premazov

Glede na izkušnje lahko rečemo, da je trajnost lazurnih premazov od leta in pol pa do desetih let, vendar je to nemogoče napovedati, ker je to odvisno od vrste dejavnikov, kot so vrste in kakovosti lazurnega premaza, ki ga uporabljamo, oziroma kombinacije različnih lazur, števila nanosov in kakovosti izvedbe (boljša zaščita je večslojni premaz), barvnega odtenka lazurnega premaza (temni barvni odtenki se bolj grejejo kot svetli, toplota pa pospešuje deformacijo lesa in staranje premaza, les, zaščiten s prozorno lak lazuro brez dodane UV-zaščite, pa bi pospešeno uničevali UV-žarki), vrste in kakovosti lesa, sušenja ter načina rezanja, konstrukcije in lege (navpično, vodoravno), izpostavljenosti agresivnemu okolju (urbano ali podeželsko okolje, hribi ali morje), pa tudi glede na smer neba (sever, jug) …

barvanje_277_2.jpg

Površino je treba pred vsakim barvanjem, tudi obnovitvenim, ustrezno pripraviti. Premazni film, ki ga tvorijo lazure, ne poka (razen če ni nanesen predebelo, praviloma pravijo, da ga je treba nanašati z eno ali dvema rokama, se pravi enim ali dvema potegoma), se pa pod vremenskimi vplivi s časom tanjša, zato je treba površino pred obnavljanjem le obrusiti in očistiti prahu. Pri lesu bodite pozorni tudi na pojav smole iz lesa, ki jo je treba odstraniti z NITRO razredčilom.

Za zaščito lesa, ki je izpostavljen močnim vremenskim vplivom (soncu, dežju), ne priporočamo zaščite z brezbarvnimi premazi, ker ne ponujajo zadostne zaščite pred ultravijoličnimi žarki, ampak strokovnjaki priporočajo obarvano lazuro. Pod vplivom ultravijoličnih žarkov premazi propadajo hitreje (vezivo se razgradi, pigmenti zbledijo) kot les. Pri brezbarvnih premazih brez UV-zaščite se razgradnja lesa kaže v spremembi nianse – les najprej porumeni, nato posivi in postane reliefen.

Ne pozabite na čopiče

Orodje oziroma čopiče po uporabi temeljito očistite. Za čiščenje orodja uporabite razredčilo (proizvajalec na embalaži vedno natančno napiše, kakšno sredstvo uporabite za čiščenje, na primer belsol, white spirit, terpentin, lak-bencin …). Čopiče, s katerimi ste nanašali barve na vodni osnovi, enostavno očistite z vodo, ki ji dodajte detergent.

Svetujemo vam, da čopič najprej pomočite v razredčilo in ga potem enostavno temeljito obrišete s cunjo ali, kar je še bolje, najprej z njim potegnete po kakšni stari deski. »Enkrat ni nobenkrat«, zato postopek ponovite večkrat. Nazadnje čopič ovijte v folijo, tako da bo imel na spodnji strani odprtino, in obesite. Tako se lažje posuši in ohrani primerno obliko za prihodnjo uporabo.

Najbolj preprosto pa je čiščenje barv na vodni osnovi. Proizvajalci vam bodo svetovali uporabo vode in detergenta, tu pa se lahko pojavi problem. Takoj ko kdo omeni vodo in detergent, človek praviloma pomisli na to, da mora biti voda topla. Vendar ni tako. Voda za čiščenje naj bo hladna, kajti le tako boste lahko čopič temeljito oprali.