Bistven je tudi pravilen izbor rastlin v mešanih nasadih. Rastline imajo namreč različne potrebe po vodi, hranilih, po velikosti življenjskega prostora. V pomoč so nam tudi korita z vodno rezervo, ki so ravno tako primerna za mešane nasade.

Pri izboru rastlin nas prav gotovo premamijo tudi lepo cvetoče enoletnice. Bogat izbor v vrtnarijah nam daje navdih, da bi si morda letos tudi mi uredili balkon ali teraso v cvetočo oazo in uživali med bujno cvetočim rastlinjem.

poletje1_277.jpg

Sunsatije

Sunsatije so bogato cvetoče enoletnice, odlikuje jih tudi intenzivna barva cvetja. So košate, polviseče rasti in najbolje uspevajo na soncu. Na slikah je prikazano sosledje rumene, bele in rdeče sunsatije, seveda pa asortiment ponuja tudi druge barve. Potrebujejo malo več zalivanja in redno gnojenje, sicer ne cvetijo tako bujno. Da bodo res bogato cvetele, redno odstranjujemo odcvetele cvetove, da razvoj semena ne izčrpa rastline. Lahko jih sadimo samostojno ali v mešanih nasadih.

Njihova odlika je tudi ta, da jih pozna pozeba ne prizadene. Na balkon jih lahko postavimo že pred prvim majem. Sunsatije se dobro obnesejo tudi na gredicah.

Andreja Kalan Lovšin, u.d.i.k.a.