Naj bo vdiranje čim bolj zamudno 

Raziskave kažejo, če vlom v hišo traja več kot štiri ali pet minut, bo vlomilec poskusil srečo drugje. Okna in vrata z zapahom ter varnostne ključavnice lahko upočasnijo vlomilca pri delu. Investicija v protivlomni alarm je tudi dobra ideja. Najučinkovitejši protivlomni sistemi so tisti, ki avtomatsko pokličejo zunanjo službo, ki obvesti policijo ali druge službe za klice v sili.

Namestite tudi močna vrata, ki naj bodo izdelana iz kovine ali masivnega trdega lesa ter debela vsaj pet centimetrov. Vsaka vrata se morajo varno prilegati v za to določen okvir. Celo najboljše ključavnice ne bodo preprečile vlomilcu, da vdre, če so nameščene v lahka vrata. Tudi garažna vrata je potrebno opremiti z močno ključavnico. Če imate lopo za shranjevanje orodja, poskrbite, da bo ta varno zaklenjena, saj lahko vlomilec uporabi vaše orodje, da vdre v vaš dom.

vlomilec_alarm.jpg

Dragocenosti spadajo na varno

Dragocenosti naj bodo pod ključem in dobro skrite. Osebnih dokumentov ne puščajte v domači pisarni ali mizi, saj so to mesta, kamor bodo vlomilci najprej pogledali. Pomembne dokumente shranite v sef na drugem mestu v domu. Kopije dokumentov imejte shranjene na drugem mestu, na primer pri sorodnikih. Drag nakit je dobro pospraviti drugam, kot v spalnico, še bolje pa je, če ga shranite v banki.

Če na računalniku hranite zaupne informacije, poskrbite za to, da bo do njih težko dostopati, saj ne želite, da bi se jih polastil heker, medtem ko ste na dopustu.

vlomilci_naseljena.jpg

Hiša naj bo videti naseljena

Poskrbite, da bo vaš dom dobro razsvetljen. Zunanje luči namestite tako, da jih morebitni vlomilci ne bodo mogli doseči. Za notranje luči izberite časomer, tako da se bodo ob primernih urah prižgale in dajale vtis, kot da je nekdo vendarle doma. Tudi drugače poskrbite, da bo vaša hiša videti naseljena. Žaluzije ali zavese pustite na običajnem mestu. Če se odpravljate na dopust za dalj časa, poskrbite, da bo vaš travnik redno pokošen. Prosite prijatelje ali sosede, da vam pobere pošto ter prekličite dostavo časopisov.