Kje bi našli razlog za širitev podjetja in njegov preboj? Od majhne delavnice v Kozjem do moderne proizvodne linije in poslovalnic med Novo Gorico in Mariborom je zagotovo dolga pot.

Seveda je, a širili smo se počasi in vztrajno. Na začetku sem imel enega sodelavca, potem dva, tri in tako je šlo počasi naprej. Vsako leto je bilo več povpraševanja in vsako leto nas je poznalo več ljudi, ne le v bližnji okolici, temveč tudi širše. Vedno smo se zanašali na dobro besedo naših strank in tudi danes si upam trditi, da imamo 80, če ne celo 90 odstotkov naročil iz naslova zadovoljnih strank in priporočil. Usmerjeni smo lokalno, v podjetju smo zbrani sokrajani in zato smo ostali tukaj, večji poudarek pa smo dali na poslovne enote po vsej Sloveniji – v Medvodah, Novem mestu, Novi Gorici in Mariboru.

md_296_rajmax_2.jpg

Hkrati ste širili tudi ponudbo.

Vse se je začelo s štirikomornimi PVC-okni, nato petkomornimi in več. Zahteve po energetski varčnosti oken so vsako leto višje in tako smo prilagajali tudi ponudbo. Naše okno EcoPasiv TROCAL 88+ ponuja najboljšo toplotno izolativnost – serijsko ima vstavljena trislojna stekla. Primerno je za pasivne hiše, vendar pa ga priporočamo vsem strankam.

Je okno s takšnimi izolativnimi lastnostmi sploh smiselno vgrajevati v objekte, ki imajo na primer slabo izolirano fasado?

V okno EcoPasiv lahko po želji stranke vgradimo tudi dvoslojno steklo, ki ga lahko čez leta z nekajminutnim posegom zamenjamo s trislojnim. Vedno pa svetujemo energetsko čim bolj varčno okno, ne glede na trenutno izolativno stanje objekta. Gledamo namreč dolgoročno – slaba okna so šibek člen toplotne izolacije, saj ima tudi slabo izoliran zid načeloma boljše izolativne lastnosti kot slabo okno. Okna z dobro toplotno izolacijo pa pomenijo, da šibek člen postane fasada, za katero lahko pričakujemo, da jo bodo nekoč prenovili – ob oknih najvišjega razreda bo imel takrat celoten objekt izredne izolativne lastnosti. Pri novogradnjah je okno EcoPasiv absolutno naše glavno priporočilo, pa tudi sicer ga ponudimo skoraj vsaki stranki in dejansko to okno predstavlja osrednji del naše proizvodnje.

Ali kar 88 milimetrov vgradne globine zaradi večje teže pomeni kakšne posebnosti pri montaži?

Globina profila ne vpliva toliko na težo, saj večino teže predstavlja steklo. Troslojna zasteklitev ima – tako kot druge izvedbe – natančno določene parametre, do katerih dimenzij se izdeluje okna. Pojavijo se primeri, ko stranka želi na primer šestmetrsko stekleno steno v enem kosu. To pač ni mogoče in v takšne ekstreme se nihče pri zdravi pameti ne spušča, pa tudi pri na primer balkonskih vratih smo glede dimenzij zelo natančni. Nekateri proizvajalci ponujajo tudi 270 centimetrov visoka balkonska vrata, sami pa se ne lotevamo vrat, višjih od dveh metrov in pol. Možnosti za deformacije so prevelike in ne moremo si privoščiti takšne neodgovornosti.

Ste v zadnjem času opazili drugačen pristop k nakupu novih oken?

V zadnjih nekaj letih so stranke postale izjemno izobražene glede oken in dobro poznajo produkte ter svoje potrebe. To je izjemno dobrodošlo, saj je s stranko, ki ve, kaj išče, lažje poiskati pravo rešitev, ne glede na to, kaj išče. Tako lahko pri nas po želji dobite celo lesena okna, ki jih ponujamo v sodelovanju z avstrijskim proizvajalcem Stabil.

md_296_rajmax_3.jpg

www.rajmax.si/

Življenjsko dobo stavbnega pohištva iz PVC lahko ob rednem vzdrževanju merimo v desetletjih. Koliko pa na življenjsko dobo vpliva montaža?

Ta je izjemno pomembna, predvsem glede tesnjenja. Okna morajo biti pravilo privijačena, da se obremenitve ne prenašajo na okvirje. Pri izolativnih lastnostih izstopa RAL-montaža, ki je sicer dražja, a postaja vse bolj razširjena. Zakonsko je predpisana za vse javne in pasivne objekte, vse več oken pa je po RAL-smernicah vgrajenih tudi na zasebnih objektih. Predvsem prevladuje pri novogradnjah, saj je takšna izvedba nekoliko zahtevnejša in po navadi zahteva dobro pripravljeno površino za vgradnjo, kar je pri prenovah pogosto težava.

Ob poplavi ponudnikov stavbnega pohištva iz PVC pa ni težava samo montaža. Kako lahko vemo, da imamo zares vgrajen produkt, ki smo ga plačali?

Izdelavo oken je treba zaupati preverjenemu ponudniku. V podjetju Rajmax prodajamo praktično izključno okno EcoPasiv 88+, in kar predstavimo stranki, to tudi dobi. Vse potrjujemo s certifikati in izjavo o skladnosti, ki jo stranka prejme ob vgradnji. Kljub petnajstim letom dela se imamo za mlado podjetje, ki ima pred sabo še kar nekaj ciljev. Resen ponudnik si ne sme dovoliti nepreverjenih izdelkov ali slabe montaže. Naša dejavnost ni tek na kratke proge; svoje ime in ugled gradimo od stranke do stranke in zagotavljanje zadovoljstva pri prav vsaki stranki je naša vodilna misel.

In kakšni so ti cilji?

V prvi vrsti se želimo kljub pritisku nizkocenovnih proizvajalcev iz tujine obdržati na sedanji ravni in dosegati zgledno rast, širiti poslovne enote. Zavedamo se, da imamo zelo dober produkt, ki ga poznamo do potankosti, zanj pa ponujamo zelo dobro podporo v obliki garancije, vgradnje, servisov in podobnega. S takšno popotnico želimo povečati svojo prisotnost v tujini, kjer smo sedaj zelo šibki, a hkrati menim, da nam bo s stranko za stranko uspel tudi preboj na avstrijski in nemški trg.