Tako kot večina izdelkov blagovne znamke Elektro Maschinen so tudi varilni aparati razporejeni v več linij glede na namen in zmogljivosti. Aparati Basic Line so, kot pove že ime, osnovne naprave, namenjene občasni, nezahtevni uporabi. Kljub temu da gre za vstopne modele, je var enakomeren in čist, naprave pa so že opremljene z dodatki, ki bi jih sicer lahko pričakovali šele pri naprednejših modelih.

md_296_dilex_2.jpg

V kompletu poleg varilnega aparata dobite vse potrebne priključke in pripomočke, tako da se lahko delo začne takoj po nakupu.

Že najbolj osnovni model WMEm 145 ima tako kot vse druge naprave možnost priklopa na agregat, prenapetostno zaščito in zaščito proti preveliki obremenitvi. Vgrajeni ima tudi funkciji Hot start in Anti stick; prva poskrbi za avtomatično povišanje toka ob začetku varjenja, druga pa preprečuje zlepljenje elektrode z varjencem. Gre za funkcije in lastnosti, ki odlikujejo celotno linijo varilnih aparatov znamke Elektro Maschinen. Serija Professional Line je pričakovano sestavljena iz zmogljivejših naprav, ki so namenjene zahtevnejšim uporabnikom za vsakodnevno delo. V najbolj zmogljivi liniji Industry Line ima Dilex v ponudbi poleg petih navadnih elektroobločnih inverterjev tudi tri varilne aparate, ki varijo po sistemu TIG. Pri tem se uporablja netaljivo volframovo elektrodo, var pa se s plinom ščiti pred atmosferskim onesnaženjem. Podobno kot v drugih segmentih naprav znamke Elektro Maschinen je tudi med varilnimi aparati kot vrh ponudbe za domačega uporabnika tu linija Premium Line, ki jo zastopa model WMEm 190.

md_296_dilex_3.jpg

Aparati manjših dimenzij so prenosni in izjemno primerni za terensko delo. Več o izdelku najdete na http://www.dilex.si

md_296_dilex_4.jpg

Vse varilne aparate znamke Elektro Maschinen lahko priklopimo na električni agregat.

Na terenu in v delavnici

V Komendi smo preizkusili model WMEm 200 (Professional Line), nezahteven in mobilen varilni aparat. Upravljamo ga enostavno prek edinega gumba za nastavljanje varilnega toka, ki je prikazan na digitalnem zaslonu. Varilni tok lahko sicer nastavimo med 20 in 190 amperov, WMEm 200 pa lahko vari z elektrodami z od 1,6–4 milimetre premera. Debelina materiala, ki ga lahko z aparatom še varimo, je odvisna od naših potreb in stanja materiala, ki ga varimo. Načeloma pa velja, da lahko s 4-milimetrsko elektrodo varimo do največ 8 mm velike spoje.

md_296_dilex_5.jpg

Z varilniki znamke Elektro Maschinen lahko uporabljamo elektrode različnih dimenzij. Preizkušeni WMEm 200 je primeren za elektrode premera od 1,6 do 4 milimetre.

Preizkušeni varilni aparat tehta le sedem kilogramov, zaradi česar je poleg dela v delavnici uporaben tudi za delo na terenu, kar je še posebno primerno, ko pomislimo, da lahko aparat priključimo na električni agregat. V kompletu z varilnim aparatom, za katerega podjetje Dilex (tako kot za vse aparate) jamči dveletno garancijo, prejmete vse potrebne priključke za elektrode, žično krtačo za čiščenje varov in masko. Varjenje se lahko začne praktično takoj po nakupu, za resnejšo rabo pa bi priporočali še nakup trpežnejše obrazne maske. Priložena sicer povsem zadostuje za občasno delo, vsakodnevni uporabniki pa bodo verjetno izbrali večjo ali celo elektronsko različico. Drugih pripomb glede WMEm 200 nimamo, prav tako ne glede drugih naprav iz Dilexove ponudbe. Varjenje je zanesljivo, var pa enakomeren in čist. Prav vsi aparati v ponudbi imajo poleg omenjenih dodatkov in funkcij tudi sistem prisilnega hlajenja z vgrajenim ventilatorjem, ki zmanjšuje možnosti za pregrevanje aparata.

md_296_dilex_6.jpg

Ponudba varilnih aparatov je pri Dilexu vse močnejša in obsega že več kot deset naprav. Večina jih vari z običajnim elektroobločnim načinom varjenja, tri naprave pa tudi po tehniki TIG.

md_296_dilex_7.jpg

Po čiščenju varjeni spoji pokažejo na odlične karakteristike varjenja z varilnimi aparati znamke Elektro Maschinen.

Širjenja ponudbe še ni konec

Dilex trenutno ponuja deset različnih varilnih aparatov znamke Elektro Maschinen, s katerimi se lahko lotimo večine varilskih del. Nabor naprav bodo v prihodnosti razširili še z varilnimi aparati, ki delujejo po tehniki MIG, kjer se kot zaščitni plin pred atmosferskim onesnaženjem uporablja argon, tehnika pa je primerna predvsem za varjenje aluminija, bakra ter visokolegiranih in nerjavnih jekel. Za ponudbo varilne tehnike v podjetju Dilex torej ne moremo reči, da gre samo za polnjenje tržne niše. Jasno je, da so že z dosedanjo širitvijo izbire ustvarili močan segment svoje prodaje, ki se bo očitno še širil, sploh ob začetku prodajne akcije aprila. Glede na izkušnje s testa smo prepričani, da bo nova ponudba med kupci naletela na odličen odziv.