Zaprite okna

Morda se zdi protislovno, ampak v vročih poletnih dnevih je zaradi odpiranja oken vaš dom toplejši in ne hladnejši. Okna odprite samo ponoči, če je zrak zunaj hladnejši kot znotraj, ter jih zaprite (skupaj z roletami in senčili), preden sonce zjutraj začne pripekati. Ko se spusti noč, odprite okna na stežaj, še posebno tista, ki so obrnjena k prevladujočim vetrnim tokovom, saj boste tako izkoristili prednost navzkrižnega prezračevanja. To bo nočnemu zraku omogočilo, da bo krožil in preprečil sončni toploti, da bi dosegla notranje prostore. Pred okna na sončni strani namestite lončnice ali velika drevesa, posajena v lonce, saj bodo te rastline vpile nekaj sončne energije.

hlad_okno.jpg

Ugasnite luči

Običajne žarnice lahko proizvajajo prav toliko toplote kot svetlobe, zato razmislite o tem, da jih zamenjate z energijsko varčnimi. Dobra ideja je tudi, da luči preprosto ugašate, saj boste tako ne le varčevali z energijo, temveč tudi vplivali na temperaturo sobe v poletnih dneh. Isto velja tudi za mnoge električne naprave, zato naprave, ki jih ne potrebujete, izklopite, saj mnoge tudi v stanju pripravljenosti ostajajo vroče.

Učinkovita raba ventilatorjev

Mnogi niso seznanjeni s tem, kako učinkovito uporabljati ventilatorje. Prva stvar, za katero morate poskrbeti je, da stenski ventilator teče v pravo smer. V poletnih mesecih mora hladen zrak z ventilatorja pihati navzdol. Ventilatorji so namenjeni temu, da hladijo ljudi in ne sobe, zato ga izklopite, preden se odpravite zdoma. Ko kupujete nove modele ventilatorjev, se prepričajte, da so energijsko učinkoviti, kar označuje nalepka na embalaži. Ena od možnosti je tudi vetrni predor, ki ga izdelate sami. Če ponoči občutite hladno sapico zunaj, potem namestite en ventilator tako, da bo sprejemal vetrič v notranjost sobe, drugega pa postavite tako, da bo pihal stran od notranjosti. Tako boste povečali hladilno moč naravnega vetriča.

hlad_venti.jpg

Strateško posadite drevesa

Vaša hiša se segreva, ker se vroče poletno sonce po cele dneve upira vanjo. Uporabite moč narave, da zmanjšate račune za energijo, in posadite nekaj listavcev na vzhodni in zahodni strani doma. V poletnih mesecih bodo njihovi široki listi dajali hiši senco, pozimi pa bodo gole veje omogočile soncu, da doseže zidove vašega doma. Razmislite tudi, ali bi posadili drevesa ali grmičevje na območja, ki se poleti močno segrejejo, na primer ob dovozih in potkah, ki vpijajo vroč zrak. Seveda pa je počitek pod senčno krošnjo drevesa dobra ideja, ne glede na to, kje je drevo postavljeno.

Pritrdite platnene strehe

Tako kot okenska senčila in rastlinje tudi platnene strehe ščitijo vaš dom pred vdorom sončnih žarkov. S platnenimi strehami boste prihranili denar pri računih za elektriko, saj vaš dom ne bo več vpijal toliko toplote. To je vsekakor naložba, ki se vam bo obrestovala - če vam je seveda všeč takšne vrste videz.

hlad_tenda.jpg

Namestite izolacijo na podstrešje

Izolacija bo poskrbela za to, da bo hladen zrak ostal znotraj vašega doma, ne pa pobegnil skozi strop. Če imate centralno prezračevanje, zapečatite tudi zračne kanale, saj lahko skozi njih izgubite do dvajset odstotkov hladnega zraka.