Opremo letne kuhinje sestavljajo: premični žar ali zidani kamin, manjši štedilnik, delovni pult, pomivalno korito, manjši hladilnik, omarice in jedilna miza s stoli. Pri zidanem kaminu moramo narediti odvod dima. Postavimo ga na takšno mesto, da dim ne bo moteč za nas in ne za sosede. Ker potrebujemo vodovodno in električno napeljavo je priporočljivo letno kuhinjo urediti istočasno s teraso in, z vrtom. Pokrita naj bo z nadstreškom, ki je lahko lesen ali kovinski. Streha naj bo estetsko usklajena z arhitekturo hiše.

letnaindoor.jpg

Izberemo materiale, ki so usklajeni z vrtom in s hišo. Za tla in delovni pult lahko uporabimo naravne materiale, kot so: les, kamen, keramika in opeka. Naravni materiali dajejo občutek domačnosti in izražajo gostoljubje. Les po tleh je zelo hvaležen material, saj se poleti ne segreje in lahko hodite bosi. Lahko pa izberete marmor in nerjaveče jeklo. Materiali morajo biti zaščiteni in primerni za zunanjo uporabo.

Jedilna miza in stoli naj bodo iz vzdržljivih materialov, kot je npr. tikov les. Vsebuje lastna zaščitna olja in zaradi svoje gostote skoraj ne vpija vode ter je tako zelo odporen na vlago. Prostor lahko popestrimo z vzpenjavkami, s trto, s kivijem …, ki nam dajejo poleti tudi dodatno senco. Dekoracija so lahko tudi lonci, v katera zasadimo zelišča. Ne pozabimo na mehke blazine, dišeče svečke proti komarjem …

Razsvetljava letne kuhinje naj bo enostavna. Uskladimo jo z osvetlitvijo hiše in vrta. Uporabimo stropne, stenske in talne luči. Dobro osvetlimo delovni pult in jedilno mizo. Ostala osvetlitev je lahko bolj ambientalna, s katero ustvarimo zanimive učinke in dobro vzdušje.

Več na http://pevc-arhitekti.si