Vila je oblikovana v obliki črke U okoli osrednjega dvoriščnega prostora, kar pomaga ustvariti vtis uravnoteženosti in razmejitve z odprto okolico. S takšnim dvoriščem so arhitekti zasnovali viseč bazen, ki je osrednja točka vile. Ravno zaradi dejstva, da je bazen v središču pozornosti, so se arhitekti odločili, da ga ustvarijo v obliki skulpturnega elementa s praktično funkcijo.

Viseči bazen ustvarja sproščujoče okolje

Viseči videz bazena zagotavlja, da je okolica videti pretočna tudi za bazenom in torej ne omejuje prostora. Zgornji glavni bazen se pretaka v nižjega, ki lahko služi tudi kot bazenček za otroke. Zvok tekoče vode ustvarja zelo mirno in sproščujoče okolje. Spodnji bazen se počasi spušča naprej v notranjega v domačem centru za wellness. Način, kako se črn mozaik iz ploščic iz zunanjega bazena nadaljuje v notranje toplice, pomaga podpreti ta koncept.

casa_bazen.jpg

Mešanica utrdbe in odprtosti

Zunanji obseg glavne stavbne strukture je bil razmejen z neprekinjenimi in ponavljajočimi se navpičnimi zidovi, zaradi česar je hiša videti kot utrdba, saj se ustvari mejnik med javnim in zasebnim. Prostori, ki gledajo proti dvorišču, pa po drugi strani zagotavljajo največjo možno prosojnost, kar zmanjša razliko med notranjimi in zunanjimi prostori. Z namenom okrepiti medsebojno povezanost notranjosti in zunanjosti se pritličje nadaljuje v zunanjo okolico skozi drsna vrata, ki se odprejo popolnoma, prav tako pa med notranjostjo in zunanjostjo tudi ni razločno izpostavljenega praga.

Glavni bivalni prostori so oblikovani v obliki črke L, pri čemer je eno krilo posvečeno petim spalnicam, drugo pa je namenjeno glavnim bivalnim prostorom. Dnevni prostor, ki zavzema celo nadstropje, je umeščen med dvonadstropno krilo s spalnicami, zaradi česar lahko prebivalci rezidence dostopajo do prostora iz vseh spalnic. Glavna struktura se razteza proti jugu v obliki spuščajoče se steklene kocke, v kateri je urejeno območje za počivanje s kaminom in pogledom tako na jezero kot tudi na igrišče za golf.

Streha te strukture služi kot terasa z majhnim bazenom, zunanjimi bivalnimi prostori in območjem za žar za večerno razvedrilo. Napol skriti kletni prostori gostijo glavno zabaviščno območje, kot so na primer soba za igre, domači kino, domači wellness, hkrati pa nudijo tudi dvojno garažo in območje za gospodinjska opravila.

casa_okna.jpg

Igra senc in svetlobe

Vila se nenehno spogleduje med trdnimi in transparentnimi materiali, kar ustvari zanimivo igro senc in svetlobe. Pri izbiri materialov so arhitekti poskušali poudariti igro trdnosti in praznine tako, da so ustvarili poudarjene ravnine z uporabo lesenih opažev v rezidenci in zunaj nje, med katerimi so tudi vrata, ki so skrita, da ne bi prekinila občutka prostornine in ravnine. Za tla so arhitekti uporabili siv peščenjak, ki je zelo homogen, kar pomaga ustvariti učinek, kot da je bil uporabljen enoten kos kamna, iz katerega so izklesali strukturo.

Po tej čudoviti portugalski vili se lahko sprehodite v naši fotogaleriji.