Kar se dogaja na energijski ravni v enem od kvadratov objekta kua, se odraža na ustreznem področju v življenju. Mreža bagua je lahko kvadrat ali pravokotnik, razdeljen na devet enakih delov. Oblika naj bo taka, da se čim bolj sklada s tlorisom hiše/prostora. Tretja možna oblika je taka, da se kraki delov nadaljujejo iz osrednjega osemkotnika.

mrezabagu1.jpg

Števila predstavljajo različna področja :

1 – KAN: kariera, družbeni odnosi
2 – KUN: odnosi, partnerstvo
3 – JEN: družina, skupnost
4 – HSUN: bogastvo, sreča
5 – TAI ČI: zdravje
6 – ČIEN: prijateljstvo, potovanje
7 – DUI: ustvarjalnost, otroci
8 – KEN: samospoznanje, duhovnost
9 – LI: slava, ugled


V kitajskem kartografskem sistemu je shema obrnjena tako, da je sever na dnu in jug na vrhu. Po zahodnem načinu mrežo obrnemo tako, da gledamo sever na vrhu, to je področje KAN. Pravilna uporaba mreže je taka, da vhodni del na parcelo ali glavni vhod v hišo (odvisno od tega, kaj želimo shematizirati) postavimo na zgornjo stranico mreže bagua, kjer so števila 6 (ČIEN), 1 (KAN) in 8 (KEN). Shemo narišemo čez tloris parcele ali objekta.

Mreža ima tri »zemeljska« področja, KUN, KEN, TAI ČI, dve »lesni« področji, HSUN in JEN, dve »kovinski« področji, DUI in ČIEN, eno »vodno« področje, KAN, in eno »ognjeno« področje, LI.

KAN

Predstavlja službo in življenjsko pot, sporazumevanje ter družbeni stiki.

Stene se pobarva s temno modro ali sinje modro barvo, lahko se doda zavese, blazine, pohištvo take barve, vodno fontano ali akvarij, fotografije vode, slapov … Vodna fontana naj ima keramično posodo, ki predstavlja zemljo. Posodo se položi na kovinsko podlago. Če je fontana iz kovinske posode, se tej doda naravne kristale, elemente zemlje. Fontana naj ima žive rastline, kar predstavlja les. Doda se kakšen rdeč kos blaga okoli fontane ali kateri koli blago v barvi ognja. Ker je fontana narejena kot močan tok energije, je primerno, da se zraven obesi sliko našega idealnega poklica ali nečesa, kar nas veseli, in ne pozabimo na ljudi, da ne bomo sami na karierni poti.

mrezadruzenje.jpg

KEN

Samospoznanje. Znanje in učenje. Duhovnost. Samozavedanje.

Stene se pobarvajo z rjavo, sivorjavo, rumeno ali s katero koli od zemeljskih barv. Uporabi se tkanine, kot so žamet, velur, kašmir in moher, keramične sklede, ploščice ali predmete iz gline. Luči naj bodo usmerjene navzdol, da se pomirjajoče energije zemlje okrepijo. Ker ogenj ustvarja zemljo, se lahko doda simbol ognja, vendar ne preveč. Kvadrat Ken je idealen prostor za študiranje, za shranjevanje knjig in zapiskov za študij. Osvetlitev v tem predelu naj bo močna, da okrepi uspehe. Za miselno jasnost se obesi kristalno kroglo nad glavo osebe, ki se uči. V tem delu naj bo ogledalo od stropa do tal, kar bo okrepilo samospoznanje.

JEN

Družina. Zdravje. Novi začetki. Zmožnost pobude.

Jen se okrepi z rastlinami, cvetjem, če ne s svežim, je lahko iz svile, s slikami vrtov in rastlinja. Oprema in stene naj bodo svetlih in srednjih odtenkov zelene. Oblike v tem prostoru naj bodo visoke, ozke in navpične, primerne so tudi črte. Doda se lahko simbole vode, ki hrani les. Ker je ta predel povezan z družino, lahko tu hranimo stare slike. Tu je tudi primerno narediti prostor za nove začetke.

familymreza.jpg

HSUN

Obilje in bogastvo. Blagoslov sreče. Zmožnost sprejemanja. Tisto, za kar smo hvaležni.

Hsun je tudi povezan z energijo lesa. Tu uporabimo temno zeleno, vijoličasto barvo, in to pri opremi in barvi sten. Za spodbudo denarja se uporabi bolj tradicionalne vetrne zvončke, denar, zlate ribice, žive ali naslikane.

LI

Slava. Ugled in sloves. Tisto, po čemer ste znani. Razsvetljenje.

Ta predel potrebuje živo rdeče barve, trikotne oblike, živo rdeč telefon, da bodo ljudje govorili o vas, tri ali devet majhnih rdečih lučk, ritmično glasbo. Doda se energije lesa, ki bo napajal ogenj, cvetje, ki je simbol lesa, idealno je v rdeči barvi. Tu je idealno mesto za shranjevanje diplom ali plakatov z našimi željami.

glorymreza.jpg

KUN

Poroka. Partnerstvo. Prehrana in napajanje. Ženskost. Mater.

Tu so energije zemlje, ki nas sprejema, hrani. Z izboljšanjem tega prostora, dela si izboljšamo prijateljstva ali poslovna sodelovanja. Je idealno mesto za spalnico. Tu se doda vse zemeljske odtenke, rožnato, belo in rdečo barvo. Sem spadajo umirjena, sproščujoča glasba in cvetje ter nekaj, kar simbolizira ogenj, ker hrani zemljo. Ustvarite kolaž iz školjk, dodajte romantično sliko, okroglo zrcalo, podobe romance, srca. Vse reči, ki so tu, namestite po parih. Uporabite vzorce čipke. Preverite, da tu ni preveč energij kovine, ki slabi zemljo.

DUI

Ustvarjalnost. Kako se izražate. Otroci in spočetje. Zmožnost dokončevanja.

Ta predel okrepimo z vsemi kovinskimi barvami, belo barvo, ki jo uporabimo za zavese, opremo in stene. Dodajo se kristali, belo cvetje, okrogle oblike okrasnega pohištva in simboli zemlje, ki podpira kovino. Če ne morete imeti ustvarjalnega kotička na tem mestu, potem tu vsaj shranite svoje knjige in pripomočke. Tu mora biti osvetlitev dovolj močna. Preveč energije ognja tu ni dobro, energija lesa pa spodbuja nove začetke in ideje.

otrocimrez.jpg

ČIEN

Dobri prijatelji. Mentor. Podporni sistem. Potovanje. Moškost. Oče.

Sem spadajo kovinske barve, okrogle in ovalne oblike, kristali, belo rastlinje in beli cvetovi ter malo elementa zemlje za podporo. Naj bo prostor čim bolj prostoren. Z aktivacijo tega dela si pridobite dobre prijatelje, potovanja v idealen kraj …

TAI ČI

Ravnovesje. Zdravje. Kar se zgodi tukaj, vpliva na ves dom.

Ta predel ne sme imeti navlake in naj bo vedno čist. Okrepite ga z vetrnimi zvončki, naravnimi ali umetnimi kristali, z osebnimi predmeti in podobami. Če v ta predel dodate sveže cvetje, umirite stres. Tu se doda fontana ali kristalna krogla.