Običajni deli, za katere obstaja možnost, da so bila pobarvana z barvo, ki vsebuje svinec, so: okna, okenske police, okvirji vrat, ograje in verande. Vendar pa niso samo ta prepleskana območja tista, ki vas morajo skrbeti. Po navedbah organizacije EPA Environmental Protection Agency obstaja možnost, da tudi druga vsebujejo svinec.

Prst zunaj

Prst se lahko navzame svinca iz barve, s katero je bila prebarvana zunanjost hiše in ki se je odkrušila od podlage. Svinec lahko pride v prst tudi iz drugih virov, kot je na primer osvinčen bencin v avtomobilih. Otroci, ki se igrajo na dvorišču, lahko zaužijejo ali vdihnejo prah z delci svinca, svinec pa je škodljiv tudi za živali.

svinec_prst.jpg

Svinec v gospodinjstvu

Hrana ali pijača, ki ju shranjujemo v posodah iz svinčevem kristalu ali porcelanu s svinčeno glazuro, lahko okuži uporabnike, saj se svinec pogosto izloča iz teh posod. Prah se lahko navzame svinca iz razpadajoče barve, ki vsebuje svinec, ali iz prsti, ki smo jo zanesli v hišo. Možno je tudi, da je v vašem domu napeljava, ki vsebuje svinec ali svinčene spajke. Pri svojem dobavitelju vode se pozanimajte, kako lahko opravite teste vode, saj svinca v vodi ne morete videti, vonjati ali okusiti, prav tako pa se ga tudi ne morete znebiti s prekuhavanjem. Prav tako bodite pozorni na stare pobarvane igrače in pohištvo.

svinec_pohistvo.jpg

Hitro ukrepajte

Če sumite, da vaš dom vsebuje svinčene delce, je najbolje, da hitro ukrepate in čim prej zmanjšate tveganje. Takoj pospravite odkruške barve, tedensko čistite tla, okenske okvirje in police ter druge površine. Otroci naj si pogosto perejo roke, še posebno pred obroki in pred počitkom ali spanjem. Poskrbite, da bodo območja, namenjena za igro, čista. Operite steklenice, dude, igrače in plišaste igrale. Očistite ali pospravite čevlje, ko vstopite v stanovanje, saj se boste s tem izognili vnašanju prsti s svincem v dom.