Najprej seveda pripravite sobo, v kateri nameravate med drugim prebarvati strop, in sicer tako, da z zaščito prekrijete vse elemente v prostoru. Nadenite si zaščitna oblačila, na primer staro dolgo majico, rokavice, protiprašno masko za dihala, zaščitna očala, pokrijte pa tudi lase. Zatem pripravite strop na pleskanje: odstranite vse okruške barve in vso umazanijo, površino zbrusite in obrišite prah.

pleskanje_stropov_4.jpg

Za pleskanje grobih stropov, polnih grudic

Pleskarski valjček naj bo izdelan iz segmentirane pene – takšen valjček je videti kot običajni valjček, vendar ima na površini majhne razpoke, ki se bolj natančno prilagodijo neravni površini stropa. Ko začnete pleskati, vam svetujemo, da valjčka ne premikate naprej in nazaj, ampak vedno samo v eno smer (naprej). Tako se boste namreč izognili luščenju stropa, do katerega lahko pride, ko površino zmočite.

Če na stropu opazite vidne madeže, pred nanašanjem barve najprej na madež nanesite barvo v razpršilu v istem odtenku kot strop, da ga čim bolj prekrijete, nato pa pustite, da se temeljito posuši. Po potrebi nanesite na madež še drugo plast, zatem ko se je prva v celoti posušila.

pleskanje_stropov.jpg

Za pleskanje gladkih stropov

V primeru, da barvate gladke strope, podobno kot pri bolj grobih površinah za začetek vse elemente v sobi prekrijte z zaščito. Ko začnete pleskati, pa lahko za razliko od barvanja grobih stropov brez skrbi premikate pleskarski valjček naprej in nazaj, saj je strah pred luščenjem površine odveč. Uporabite lahko celo isti valjček, kot za barvanje sten.

Če želite strop oviti v drznejše barvne odtenke, vam priporočamo, da najprej testirate izbrane nianse, preden barvo nanesete. Poleg tega dveh različnih odtenkov ne mešajte preblizu skupaj, saj bo ena barva vplivala na to, kako dojemate drugo. Zaradi tega kombinirajte le tone, ki se med seboj lepo dopolnjujejo in ujemajo.