Izberite pravo mesto

Nekaterim cvetlicam bolj prija sonce, medtem ko je drugim všeč samo jutranja ali poznopopoldanska sončna svetloba. Odločite se, ali bi rajši imeli sončni ali senčni vrt. Rastline, ki jim ustreza samo senca, je sicer nekoliko težje najti. Takšne so na primer nekatere praproti. Zaradi tega je mogoče dobro, če se odločite za delno senco. Prostor izberite glede na to, kakšne rastline želite posaditi. Če je prostor za vrt že določen, pa pri izbiri rastlin upoštevajte, kako je osvetljen.

6454622_f520.jpg

Načrtovanje oblike

Preden začnete kopati, naredite načrt. Pri načrtovanju oblike vrta si lahko pomagate s cevjo za zalivanje. Cvetlični vrtovi so na splošno videti najbolje, če niso omejeni z ravnimi črtami. Lepo je na primer videti vrt v obliki ledvice. Če bo vrt stal ob ograji ali stavbi, razmislite o zaobljeni liniji. S cevjo preizkušajte različne oblike, dokler ne najdete tiste, ki vam je najbolj všeč.

Naredite načrt, še preden začnete s sajenjem

Izmerite vrt in narišite sliko. V katalogu ali na internetu poiščite rastline, ki so vam všeč, ter preverite njihovo višino, širino, barvo in čas cvetenja. Cvetje je videti najbolje v skupinah z lihim številom. Začnete s skupinami po tri, razen če imate opravka z izjemno veliko rastlino. Šele ko dokončate svoj načrt, se lotite izbiranja rož. Če bo potrebno, lahko rastline, ki se ne vključijo dobro v dizajn vrta, še vedno prestavite na drugo mesto, vendar pa je vseeno lažje, če imate okviren načrt in se takšnim težavam izognete.

6856142_f1024.jpg

Sadite glede na čas cvetenja

Bi radi imeli vrt brez enoletnic, torej le z rožami, ki cvetijo vse leto? Trajnic raje ne kupujte brez premisleka in ne posajajte jih na slepo. Tulipani in narcise na primer cvetijo že zgodaj spomladi, tako kot večina čebulnic ter veliko divjih cvetlic. Naslednje cvetijo perunike, za njimi pa azijske lilije. Velika je tudi izbira cvetlic, ki cvetijo sredi poletja, na primer maslenice, rudbekije, orientalske lilije in druge. Nekatere lahko jeseni ponovno cvetijo.

Izbiranje trajnic glede na višino in širino

Če je greda vidna z vseh štirih strani, posadite višje rastline na sredino. Če boste cvetje posadili ob ograji ali stavbi, naj bodo višje rastline zadaj. Naslednje naj bodo srednje velike cvetlice in čisto na zunanji strani najmanjše.

6856134_f1024.jpg

Izbiranje glede na barvo

So vam bolj všeč rože pastelnih ali živih barv? Poglejte na barvni krog in izberite barve, ki si stojijo nasproti, na primer vijolično in zlato. Tako boste s svojimi cvetlicami res naredili vtis. Rože bele barve so videti lepe v kombinaciji s katero koli živo barvo. Mehka bela barva pa se lepo ujema tudi s pastelnimi odtenki.

Tematski vrtovi

Si želite tematski vrt? Če želite ustvariti vrt na temo družine, lahko izberete rože z imeni družinskih članov. Veliko sort ima namreč človeška imena. Če želite vrt posvetiti spominu na nekoga, ki ga ni več med nami, ustvarite spominski vrt in nanj zasadite cvetlice, ki vas spominjajo na to osebo. Če radi obiskujete vrtne centre, se med vsakimi počitnicami ustavite v takšnem centru in prinesite domov rastlino kot spomin na kraj, kjer ste bili. Vrt lahko uredite tudi v barvah svoje najljubše športne ekipe.

perennial_garden_pan2.jpg

Dvignjena greda

Če nekoliko dvignete zemljo, zvišate tudi vrt, kar ima določene prednosti. Vrt bo tako bolj viden in poudarjen. Pri dvignjeni gredi se vam med delom na vrtu tudi ni treba toliko sklanjati. Boste pa imeli nekoliko več dela s tem, da takšno gredo pripravite.

Za vrt, v katerem kraljujejo trajnice, se je vredno potruditi. Njegovo lepoto boste lahko namreč občudovali še mnogo let.